Események 2016

2016.

RAJZPÁLYÁZAT

Az Ajándéknap folytatásaként egy rajzpályázatot hirdettünk, mely remek alkalom volt arra, hogy visszacsatolást kapjunk a gyermekektől és tovább építsük a kapcsolatot mind a vidéki, mind a fővárosi gyermekotthonokkal.

Két jeligével lehetett pályázni:

 „Az Ajándéknap legszebb emléke” és „Számomra a legszebb ajándék…”, hogy azon gyermekek, akik idén nem tudtak eljönni a rendezvényre, de pályázni szeretnének, nekik is legyen lehetőségük pályázni.

A rajzpályázati felhívásunkra 72 pályamű érkezett az ország szinte minden tájáról. A rajzokat két kategóriában, és két korosztályban díjaztuk, így összesen 12 gyermek rajzát tudtuk díjazni, illetve 3 különdíj is született, akik értékes ajándékban részesültek.

„Az Ajándéknap legszebb emléke”

10 év alatti kategória:

 1. helyezett Ráduly Máté (Balatonboglár)
 2. helyezett Győri Eszter (Békés Megye)
 3. helyezett Berceli Brigitta (Balatonboglár)

„Az Ajándéknap legszebb emléke”

10 év feletti kategória:

 1. helyezett Csóka Ádám (Borsod-Abaúj-Zemplén Megye)
 2. helyezett Cseke Gábor (Békés Megye)
 3. helyezett Bakró Krisztofer (Jász-Nagykun-Szolnok Megye)

„Számomra a legszebb ajándék”

10 év alatt kategória:

 1. helyezett Orsós Zoltán (Zala Megye)
 2. helyezett Károlyi Amanda Brigitta (Budapest)
 3. helyezett Mányik Klaudia (Budapest)

„Számomra a legszebb ajándék”

10 év feletti kategória:

 1. helyezett Lipcsei Larissza (Békés Megye)
 2. helyezett Orsós Georgina (Somogy Megye)
 3. helyezett Oszkó Eszter (Budapest)

Különdíj:

 • Tar Evelin (Somogy Megye)
 • Győri Mihály (Békés Megye)
 • Balog Renáta (Debrecen)

DECEMBER 11.

AJÁNDÉKNAP

2016. december 11-én egyesületünk az EMMI támogatásával ismét megszervezte a sokak által várt és kedvelt Ajándéknapot a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében.

A meghívottak az ország minden régiójából érkeztek, összesen 28 vidéki és fővárosi gondozási helyről több, mit 300 gyermek és felnőtt képviseltette magát a rendezvényen.

A rendezvényt egy meglepetés produkcióval nyitottuk meg.  A színpadon felléptek a Tökmagok, azon színjátszó csoport, melynek tagjai gyermekotthonban élő gyermekek és a 2016-os év első felében egy művészeti projekt keretében álltak össze és tanulhatták meg a színpadi produkciót. Így az Ajándéknapon is bemutathatták a gyermekjogi kérdéseket feldolgozó mese színpadra írt darabját, a Cicamesét.

image-0-02-05-5e24308a7678c5669c1be502fab3488f4f19e89498f86f9d558cd6f851802d5e-V

Ezt követően színpadra lépett Rolando, a bűvész, aki gyermekeknek szóló színpadi bűvészműsorral szórakoztatta a nézőket. A bűvészműsor alatt a gyereknek lehetőségük volt a közönség előtt bűvészkedni, az ő segítségükkel történt minden bűvészmutatvány. Majd Free Style táncosok kápráztatták el a nézőket, akik modern zenére mutatták be a nem hétköznapi tánctudásukat. Az előadást követően, a szünetben lehetőségük nyílt a gyerekeknek beszélgetni és autógrammot kérni a táncosoktól.

Ajándéknap 113

Kis kalácsevés kakaó szürcsöléssel

Ajándéknap 118

Az ELTE PPK hallgatói kreatív foglalkozásokat tartottak a gyermekeknek

A szünet után a színpadot a Starmachine együttes foglalta el, akik percek alatt táncra perdítették a közönséget. A négytagú zenekar ismét élvezetes élő koncertet adott, miközben megszólaltattak régi klasszikusokat és napjaink slágereit is.

 

A szünetben meleg kakaót és kalácsot kínáltunk, miközben lelkes önkéntesek kreatív foglalkozásra invitálták a gyerekeket.

A nap végén mindenki a Würth Alapítvány jóvoltából finom csokoládécsomaggal és megannyi élménnyel térhetett haza.

Ajándéknap 199

NOVEMBER 22.

Gyermekparlament – PLENÁRIS ÜLÉS

_LD49642

A gyermekparlamenti ülés november 22-én 9 órai kezdettel indult – a tavalyi évhez hasonlóan – a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda testületi üléstermében, amit ismét a teljes technikai és szakmai háttérrel a rendelkezésünkre bocsátottak.

_LD49543

Dóka Rita, a FICE Magyarországi Egyesületének elnöke nyitotta meg az ülést. A Gyermekparlament megnyitóján jelen volt Király Nóra Újbuda alpolgármestere, aki a lelkesítő szavak mellett bögrével is kedveskedett a fiatal képviselőknek. A nyitott megnyitót követően bezárult az ajtó, a teremben csak a gyerekek és három felnőtt maradt. Az ülés egészen 13 óráig tartott, ami egy nyitott összefoglalóval zárult.

_LD49624

Az üléseket a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gyermek – és Ifjúságvédelmi Osztályának munkatársa, dr. Simó-Pap Kitti vezette le a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által delegált szakember, Topa Zoltán segítségével. A jegyzőkönyvet Csányi Ildikó vezette.

_LD49516

NOVEMBER

Gyermekparlamentre felkészítő tréningek

A felkészítő tréningeket – előzetes terveinkhez híven – nem csak Budapesten, hanem 2 vidéki helyszínen is megtartottuk, mely során olyan szakemberek működtek közre, akik az adott témában jártasak, és hitelesek. “A nevelési módszerek gyermek szemmel” című téma Dóka Rita elnök vezetésével került feldolgozásra, ahol majd 30 éves gyermekvédelmi tapasztalatát használta fel.

image-0-02-04-89991a53bbc972ef192f5134881d71545a46f212236a2131fbda605052e64151-V

“A sértetté válás” témaköre szintén nagyon érzékeny téma, mely több pontos kapcsolódik a rendvédelmi szervek munkájához, illetve a bűnmegelőzés kapcsán is gyakran tárgyalt jelenség, ami kiemelt figyelmet és szakértelmet követel meg. Ezért a sértetté válás kapcsán a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács egyik munkatársát kértük fel, hogy segítse munkánkat a felkészítő tréningek megtartásával.

image-0-02-04-008c0c54d1374de250123a2eaa5134e4ac4f18c2b83d28bb2d13bcf85d74acf5-V

Az első tréning 2016. november 11-én, Budapesten a Griff Hotelben, a második 2016. november 14-én Pécsett a Civil Közösségek Házában, a harmadik pedig 2016. november 16-án Debrecenben, az Agóra Élménytudomány Központban került megrendezésre. Mindhárom alkalommal a részvevők 2 csoportos bontásban, fél órás szünetet tartva 1,5 – 1,5 órás tréningen vettek részt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A tréningen résztvevő gyerekek közül került kiválasztásra azon 10-10 szerencsés, akik a plenáris ülésre és azt megelőző csapatépítő programra meghívást kapott. A kiválasztás elsődleges szempontja az aktivitás volt, de figyeltünk arra is, hogy minél több megye tudja képviseltetni magát az ülésen.

Kicsi séfek nagy versenye

2016 szeptember 17-én immáron XI. alkalommal rendezett egyesületünk az EMMI támogatásával főzőversenyt, ahol főszerepben a szakellátásban élő gyermekek voltak. Idén új helyszínről, új szlogennel, a kezdeti elgondolkodást megvalósítva szervezte meg ezen eseményt egyesületünk a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal együttműködve, mely szerint a főzőverseny évről-évre más-más helyszínről jelentkezik be. Egyesületünk országos szinten szervez programokat, mely kapcsán kiváltképp fontosnak tartjuk, hogy minél több megyét, ezáltal minél több vidéki intézményt be tudjunk vonni a programjainkba.

A Kis Szakácsok Nagy Versenye elnevezésű programnak idén a festői szépségű völgyben fekvő Sikonda adott helyet, ahol igazi retró hangulatot teremtve, lecsó főzésre vállalkozva jelentkeztek a csapatok. Az egész napos programon közel 300 résztvevő imádkozott a napsütésért, majd osztozott a vidám hangulaton.

Az esemény megnyitóját egy kis szigeten kialakított színpadon tartottuk, majd ezt követően kezdődött az igazi megmérettetés, a tűzgyújtás, a hagyma és paprika szeletelés, azaz a lecsófőzés.

A munka közepette számos programmal várták az önkéntes kollégák az érdeklődőket. A gyermekek gyöngyfűzéssel, festéssel, origamival tölthették el az időt a kreatív sátorban. A sportkedvelők sorversenyen vehettek részt és az igazán bátrak pedig nevezhettek az íz kóstoló versenyre, ahol bekötött szemmel kellett felismerni az élelmiszereket. Nemcsak a programok, hanem az önkéntes arcfestőnk is segített vidám mintákkal örömteli hangulatot teremteni a gyermekeknek.

 Kora délután indult útnak a hat fős zsűri, aminek elnöke a híres séf, Teleky Zoltán volt.

Döntésüket nehezen hozták meg, hiszen minden egyes csapat a maga „szakmai titka”, fortélya, egyéni receptje szerint főzte a lecsót, így két egyforma ízzel nem találkoztak. Végül a zsűritagok úgy oldották meg a nehéz helyzetet, hogy mindenki kapott díjat.

A nap zárásaként a budapesti Tökmag színkör előadását láthattuk, akik a 2016-os év első felében a FICE művészeti projektjén belül vitték színpadra a „Cicamese” című darabot.

Az esemény középpontjában igaz a főzés állt, mégis ennél sokkal többre volt hivatott. Amellett, hogy ez a program kiváló alkalom arra, hogy a gyerekek kimozduljanak saját közegükből, megszeressék a főzést, a felnőtteknek is teret adott a szakmai ventilálásra, amelyre egyre nagyon igény mutatkozik. Továbbá olyan formális és informális kapcsolatok köttetnek egy ilyen rendezvényen, melyet az élet minden területén kamatoztathatnak a kollégák.

dsc_1281 dsc_0230

További képekért kattintson ide!

General Assembly of FICE International

A FICE International idei Közgyűlésére 2016. augusztus 21-én került sor, mely kiemelt napirendi pontja az új tisztségviselők választása volt.

A FICE International Közgyűlés – melyre Szabó Katalin, titkárt és Mélyvölgyi Ildikó, egyesületi tagot delegáltuk – megválasztotta az új elnököt. A két jelölt, Rolf Widmer és Hermann Radler 2016. áprilisában a Hollandiában megrendezett Szövetségi Tanácson ismertették elképzeléseiket. A Közgyűlés Hermann Radlert választotta meg a FICE International elnökének, aki a FICE Ausztria jelenlegi elnöke és a FICE Európa alelnöke is egyben.

kozgyules

A Közgyűlés továbbá szavazott annak kapcsán is, hogy az újonnan jelentkező szervezetek, országok felvételre kerüljenek-e a FICE International-ba. Ennek alapján a Nyugat-afrikai hálózat, FICE Zambia és FICE Hongkong 2016 augusztusától a nemzetközi szervezet teljes körű tagja.

Döntés született arról, hogy a Közgyűlés évente egyszer fog ülésezni, a következő ülés Kenyában kerül megrendezésre.

A Közgyűlés a fontos szavazások, döntések meghozatala közben lehetőséget adott a jelentkező és a már több évtizedes múlttal rendelkező tagoknak arra, hogy beszámoljanak a gyermekvédelmi rendszerük jelenlegi helyzetéről, valamint az egyesület előző évi aktivitásáról.

 33. FICE Kongresszus és 2. CYC Világkonferencia

A szűkebb körben tartott Közgyűlést négynapos konferencia követte melyet a FICE International a CYC-val közösen szervezett az alábbi jeligével: „Együtt egy jobb világ felé a gyerekekért, a serdülőkért és a családokért”.

2016 augusztus 22 – 25. között szervezett konferenciának Bécs városa adott otthont, melyre mint a nemzetközi szövetség tagja, a FICE Magyarországi Egyesülete meghívást kapott. A konferencia célja, hogy összehozza a gyermekekkel és családokkal – sokszor izoláltan – foglalkozó szerveződéseket (egyesületeket, szervezeteket, magánszemélyeket és egyéb érdekelteket) annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudják segíteni a veszélyeztetett gyermekeket, mind a helyi, a regionális, a nemzeti és a nemzetközi színtéren. Olyan fenntartható hálózat kiépítését vetíti előre, mely hosszútávon tud támaszt nyújtani a szakmában dolgozók részére. A létrehozni kívánt hálózat áttekintést fog adni azon alternatív, kreatív ellátási formákra, melyeket más országok is adaptálhatnak gyakorlatukba, ezáltal elindítana egy tapasztalatcserét. Ennek alapján négy kiinduló pont köré szervezték az előadásokat és workshopokat: a történelem, a gyakorlat, az alkalmazott tudomány és az innováció.

Egyesületünk a konferenciára meglehetősen nagy csapatot delegált, a magyarországi FICE 7 fővel képviselte hazánkat ezen a világszerte elismert szakmai találkozón. A résztvevők között megtalálhatóak voltak a régi FICE tagok, az alapító elnök dr. Blumenfend Gyuláné, valamint az alapító tagok közül Dobosné Heisler Éva, dr. Kollmann J. György.

14125732_1795380564042589_326149909536863950_o-1

Továbbá az újonnan felállt elnökség is képviselte az egyesületet és hazánkat, Dóka Rita, elnök, dr. Hegedűs Judit, alelnök és Szabó Katalin, titkár személyében. A konferencián részt vett továbbá Mélyvölgyi Ildikó is, aki önkéntesként csatlakozott a csapathoz, mint a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó angol nyelvtanár.

14054398_1795380664042579_7198243958319800929_o

Kongresszuson megközelítőleg 600 szakember vett részt, akik a gyermek- és ifjúságvédelem területén dolgoznak több mint 60 országban szerte a világon. A 33. FICE Kongresszuson nemcsak a szűken értelmezett gyermekvédelemben dolgozók képviselték a szakmát, hanem szinte minden olyan terület, ahol találkozhatnak a szakemberek a veszélyeztetett gyermekekkel.  Annak ellenére, hogy a résztvevők különböző szakmai háttérrel és különböző tapasztalatokkal érkeztek, a fő hangsúly a következő volt: “Hogyan teremthetünk biztonságosabb, élhetőbb, jobb világot a gyermekeknek, fiataloknak?”.  A Konresszust Hermann Radler, a FICE International újonnan megválasztott elnöke nyitotta meg Bettina Terp titkárral.  A megnyitón számos, elismert szakember is felszólalt, de egy fiatal Romániában élő fiú, Florin Hajdu (MC Yello) előadása tette igazán különlegessé, aki a “The Hard Way” című rap dalt énekelte el a közönségnek. A dal azt üzente a fiataloknak, hogy kövessék az álmaikat, soha ne adják fel a küzdelmet, még ha az élet telis te is van nehézségekkel.A kongresszuson számos izgalmas előadás és workshop biztosította a jó gyakorlatok és innovatív módszerek átadását a gyermek – és ifjúságvédelem területén.  Minden reggel és délután a résztvevőknek lehetőségük nyílt, hogy válasszanak a 15 különböző párhuzamos tematikus panelek és műhelymunkák közül. Összesen 20 vitaindító előadást tartottak neves tudósok és szakemberek különböző témákról. Ezen előadások középpontjában a legfrissebb kutatási eredmények, az újítások és a jó gyakorlatok bemutatása állt.  Az interaktív előadásokkal és workshopokkal párhuzamosan egy kiállítást is megtekinthettek a résztvevők, melyben a különböző országokban zajló kutatások eredményeit szemléltették grafikus módon.

dscf0055

Egyesületünk alelnöke, Dr. Hegedűs Judit (tanszékvezető egyetemi docens – Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Magatartástudományi és Módszertani Tanszék) a kongresszus 3. napján előadást tartott az alábbi témákat érintve:

– az oktatásügy változásának hatása a gyermekvédelemre, ezen belül a tankötelezettség életkori határának csökkenése, valamint az iskolai gyermekvédelem helyzete, a korai iskolaelhagyás és a kriminalizálódás veszélyei

– az intézeti nevelés kereteinek változása, ahol a 12 éves életkori határt emeltük ki, a gyermekotthonok előtt álló kihívásokat (a gyermekek sajátosságaira kitérve: Z generáció, kábítószer, egészségügyi állapot), illetve az erre adott jó gyakorlatok

– a gyermekvédelem előtt álló feladatok

Fotó: Dr. Kollmann J. György

Dr. Hegedűs Judit előadást tartott a 3. napon

Fotó: Dr. Kollmann J. György

Fotó: Dr. Kollmann J. György

 

A konferencián való részvétel nemcsak az egyesület szempontjából hasznos, hanem hazánk megítélésben is mérvadó. Fontosnak tartjuk előmozdítani és szorgalmazni a nemzetközi együttműködést, a nemzetközi színtéren való szereplést, mely Magyarországot olyan színben tűnteti fel, ahol aktívan tesznek azért a szakmabeliek, hogy ténylegesen segíteni tudjanak a rászorulókon. Megmutatni azt, hogy az országunk törődik a gyerekeivel, nyitott az újításra és szívesen adja át jól bevált módszereit.

Würth tábor

Az idei táborba az ország 21 gondozási helyéről 61 gyermek érkezett.

A témák, programok szervezésekor két fő szempontot vettünk figyelembe, 2016 a „Hüvelyesek éve”, valamint a tábor helyszíne a Pilis, ahová az ősmagyarság történeti gyökerei kötődnek.

A 2016-os év a Hüvelyek jegyében és a Pilis bűvöletében telt

A 2016-os év a Hüvelyek jegyében és a Pilis bűvöletében telt

Minden reggelt közös tornával kezdtünk, délelőtt túráztunk, délutánonként kézműveskedtünk, sportfoglalkozásokat tartottunk, esténként közösen meghallgattuk a napi történetet.

Nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a hetet áthassa a gyerekek környezettudatosságra nevelése, a természet iránti tiszteletük erősítése. A különböző tevékenységeket úgy terveztük és szerveztük meg, hogy a gyerekek szinte észrevétlenül, cselekedve szerezhessenek új ismerteket, tanulhassanak új dolgokat.

Tábori programok:

Az első napon elkészítettük táborunk jelképét, az égig érő paszulyt, amelynek leveleit tenyérnyomatainkkal alakítottuk ki.

 • Sport: Egész héten lehetőség volt különböző sportfoglalkozásokon részt venni mind a szálloda udvarában, mind a helyi sportpályán. A sportkedvelők röplabdázhattak, a fiúk focimeccset rendeztek, a lányok kidobóst játszottak, tollasoztak.
Pilisszentkereszti focipályán

Pilisszentkereszti focipályán

Ügyességi vetélkedőt is rendeztünk, ahol a csapatok több versenyszámban tették próbára ügyességüket, célba dobás karikával, darts, dekázás, szlalomozás labdával, fekvőtámasz mozgatta meg izmaikat.  DSC_0220

 • Kézműves foglalkozások:
  • gipszfestés,
  • hűtő mágnes készítés,
  • kőfestés,
  • nyaklánc fűzés,
  • testpermet

 

 • Esti történetek: az ősi magyar hitvilágról és a táltosokról, a vérszerződésről, a honfoglalásról és István, az első magyar királyunkról.
Balázs bácsi a vérszerződésről mesélt

Balázs bácsi a vérszerződésről mesélt

 • Túrázás: A gyerekek nagy kíváncsisággal vágtak neki a túráknak és nagyon élvezték a kirándulásokat, mely során minden alkalmat kihasználtunk arra, hogy új ismereteket nyújtsunk a gyerekeknek az erdő növény- és állatvilágáról.
Kalandos utunk volt Pilistetőre :)

Kalandos utunk volt Pilistetőre 🙂

    Túrák célpontjai:

Dera-szurdok, Zsivány sziklák, Klastrom –forrás, Pilisi Parkerdő –Szent-Kút, Dobogókő, Pilistető

 • Kincskeresés
 • Tánc és zene: Némó Koncert, Tini Diszkó. Táncház

A közösség építése 68, egymásnak ismeretlen ember esetében nem egyszerű feladat, ezért a kisebb csoportok erősítésén keresztül haladtunk afelé, hogy a tábor minden lakója jobban megismerje a másikat.

Összességében elmondhatjuk, hogy a tervezett programok megfeleltek a gyerekek érdeklődésének, aktivitásra ösztönözték őket, sokféle területen kipróbálhatták magukat.

Végezetül a táborozás lehetőségét megköszönve néhány táborozó gondolatával zárjuk a beszámolónkat:

„Életemben nem túráztam még ennyit, ha lesz még ilyen tábor ezen a nyáron, eljöhetek?”

„Hát, az első nap nem gondoltam, hogy ez tetszeni fog, de eljönnék máskor is.”

„Nem akarok hazamenni, inkább csináljuk meg megint a nagy túrát.”

„Jó ez a Würth tábor, ha lesz jövőre is, én jönnék.”

A 2016-os csapat

A 2016-os csapat

 

 

Művészeti projekt

A FICE Magyarországi Egyesülete az idei évben egy innovatív, újszerű projekt megvalósítását tűzte ki céljául, mely a színjátszáson keresztül szólítja meg a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat.

Négy gyermekotthonnal együttműködve kívánunk gyermekszínjátszó csoportot létrehozni, működtetni, és ennek alapján gyakorlati tapasztalatokra épített szakmai ajánlásokat készíteni. Az előkészített projekt országosan több gyermekvédelmi intézményt érint. A gyermekszínjátszó csoportok közösségi léte, együttes tevékenysége a szociális fejlődést, a személyiség érését, a társadalomban betöltött szerep elsajátításának kreatív formáit teszi lehetővé. Feladatunknak érezzünk a tehetséggondozás ezen formáját nagyobb körben bemutatni, ezzel ösztönözve a gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereket arra, hogy a Fecske Színkör példájára újabb színkörök  jöjjenek létre.

További információért kattintson  ide!

Tehetségkutató 4 helyszínen

A projekt első lépéseként tehetségkutató versenyeket szerveztünk a meghívott gyermekotthonokban, ahol  a Fecske Színkör egy előadás keretében bemutatkozott, mely során a néző bepillantást nyerhetett a színpad életébe. Ezzel párhuzamosan a házi „Ki mit tud?”-on a növendékek megmutathatták irodalmi, valamint színművészeti területen a tehetségüket. A fellépők közül került kiválasztásra azon tehetséges gyerekek, akik részt vehetnek a színjátszó táborban. Az érdeklődő szakemberek és gyermekek választ kaphattak az esetlegesen felmerülő kérdéseikre, vagy megoszthatják tapasztalataikat.

A tehetségkutatókra háromtagú zsűri látogatott el, akik közül két fő a Tilos rádió reggeli műsorvezetői, valamint Füsti-Molnár Sándor „Fecske”, a projekt művészeti felelőse.

A gyermekekkel és a felnőttekkel készített interjúkkal, valamint a projekttel foglakozott a Tilos Rádió reggeli műsora, valamint a Civil Rádió, mely felvételek az alábbi linken meghallgathatóak meg:

Első rész

 

Második rész

 

Résztvevő Gyermekotthonok

Fővárosi Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola

DSCF4440 DSCF4441

További képekért kattintson ide!

Sziget Gyermekotthon

DSCF4483 DSCF4484

További képekért kattintson ide!

Hűvösvölgyi Gyermekotthon és Zirzen Janka Gyermekotthon

20160311_182146 20160311_182656

További képekért kattintson ide!

Színjátszó tábor Kisinócon

A gyermekotthonokból a tehetségkutatókon kiválasztott gyermekek egy egyhetes színjátszó tábor keretén belül műhelymunkában vehettek részt, ahol létrehoztak egy rövid színdarabot, a CICAMESÉT.

A történetet Boldizsár Ildikó író, meseterapeuta „Mesék a cicáról” című könyvében olvashatjuk, mely az OBDK felkérésérére íródott. Célja egy olyan mesekönyv kiadása volt, mely a gyermeki-emberi jogok köré épül és a gyermekvédelmi gondoskodásban élőket szólítja meg.

A színjátszó tábor során a gyermekek megismerték a kiválasztott darabot és a szerepek is egy nap után megtalálták a megfelelő személyt. A különböző próbafázisok alatt megismerkednek a szerepekkel, beszélgettünk a figurák jelleméről. Ez segíti őket a szerepmegformálásában, ugyanakkor, megismerkedhetnek különböző személyiségjegyekkel. Ezek a szerepmegformálás során, indirekt, mintegy észrevétlenül „beivódik” a gyermek személyiségébe, és optimális esetben a jó példa pozitív mintaként felhasználhatóvá válik (indulatkezelés, megoldó képletek, stb.), a rossz, mint helytelen minta jelenhet meg.

Az egy hét alatt mindennap kétszer próbákon vettek részt, mely során napról –napra egyre jobban összekovácsolódott a csapat és színdarab is szépen összeállt.

A gyermekeknek a próbák mellett az alábbi programokon vehettek részt:

 • Íjászkodás: megismerkedhettek az íjászat történetével, majd ki is próbálhatták a célba lövést.
 • Éjszakai túra, mely során megtapasztalhatták a gyerekek, milyen érzés a hallásra és a tapintásra hagyatkozni
 • Túrázás
 • Kutyás ismeretek
 • Vetélkedő
 • Gipszöntés
 • Labdajátékok

Integra Fesztivál

A Tökmag Színjátszócsoport meghívást kapott a 2016. április 19-én megrendezésre kerülő Integra Fesztiválra, ahol több marginalizált helyzetben élő csoporttal együtt léphettek színpadra. Az esemény helyszíne, Kranj, Szlovénia második legnagyobb városa, mely méltán híres pompás színházairól és gyönyörű utcáiról.

A résztvevők élménydús 2 napot tölthettek Kranjban, amit színvonalas előadásukkal köszöntek meg.
A magyar csapatot erősítette az AHA hajléktalan színtársulat.
A fellépők hatalmas tapsot kaptak, így a két színdarabbal igazán magasra tették a magyarok a lécet a fesztiválon.
1 2
További képekért kattintson ide!