Események 2015

2015. December

Ajándéknap

2015 decemberében a FICE Magyarországi Egyesülete az EMMI támogatásával Ajándéknapot szervezett 2015. december 13-án a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek részére, melynek idén a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium adott helyet. Az eseményen közel 400 fő vett részt, a meghívottak az ország teljes területéről érkeztek, összesen 11 vidéki gyermekvédelmi intézmény és 10 fővárosi gyermekotthon képviseltette magát. Nagy örömünkre szolgált, hogy a nevelőszülők és a családok átmeneti otthonából is meglehetősen magas számban eljöttek.

A rendezvényen fellépet Dolák-Saly Róbert, aki mosolyt csalt mind a gyerekek, mind a felnőttek arcára. A felhőtlen jókedvről pedig a Star Machine Együttes gondoskodott, akik gyorsan táncra perdítették a nézőközönséget.

Dr. Hegedűs Judit ELTE- PPK Család- és gyermekvédő tanári szakos hallgatói programok ideje alatt kreatív foglalkozást tartottak a résztvevőknek.

Kerekes Andrea 8 fő önkéntes közreműködésével a szünetben vetélkedőt tartott a gyermekeknek, akiket 11 csapatba osztva, portyafeladatok elvégzésére ösztökéltek. Így a két műsor közötti időben amellett, hogy meleg kakaót és kalácsot majszolhattak, igazán izgalmasan telt el a rendelkezésre álló idő. A portyán legjobban teljesítő első három helyezett csokoládéból és FICE pólókból álló ajándékcsomaggal térhetett haza.

Az Ajándéknap nem kifejezetten arról szól, hogy materiális, kézzel fogható ajándékot kapnak a résztvevők, sokkal inkább arról, hogy ezen nap az, ami önmagában ajándék. A közösen átélt programok, koncertek, vetélkedők.

Mégsem hagytunk senkit sem üres kézzel távozni. Egyrészről az EMMI által nyújtott támogatásból FICE matricával ellátott bögrékből fogyaszthatták a résztvevők a meleg kakaót, melyet haza is vihettek. Valamint a Würth Alapítvány jóvoltából gyerekenként 1000 Ft-os értékű csokoládécsomaggal búcsúztunk el mindenkitől.

2015. November

Gyermekparlament

Idén immáron 21. alkalommal került megrendezésre ezen esemény az EMMI támogatásával, mely az elmúlt évek tapasztalataira támaszkodva, mégis rendhagyó módon valósult meg.

2015 novemberében kétszer kétnapos rendezvény keretében összesen 52 növendék vehetett részt a gyermekparlamenten – november 12-13-án a fővárosi, november 19-20-án a vidéki gyermekotthonok lakói. Mindkét alkalommal az első napon felkészítő tréningek zajlottak, a másodikon pedig a plenáris ülés következett, ahol konkrét ajánlásokat, javaslatokat tehettek a résztvevők.

Előzetesen 2 témát javasoltunk megvitatásra:

– A gyermekvédelmi gyámság intézményéhez kapcsolódó tapasztalatok

– Pályaorientáció

A Gyermekparlamenti üléseken a gyermekek jelentős része aktívan dolgozott és nyíltan, felelősségteljesen fogalmazták meg véleményüket, és fejtették ki álláspontjukat.

Ezen meghatározó esemény magas színvonalához Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata is nagymértékben hozzájárult azáltal, hogy testületi üléstermét a teljes technikai és szakmai háttérrel a rendelkezésünkre bocsátotta.

A plenáris ülést követően közösen megebédeltünk, majd ellátogattunk az országházába. A vidékről érkező gyermekek és az őket kísérő felnőttek a Bara Hotel *** -ben szálltak meg, mely a rendezvény során a felkészítő tréningek helyszínét is biztosította.

_ND69695 _ND69670

(További képekért kattintson ide!)

(Részletes beszámolóért kattintson ide!)

(Kiadványért kattintson ide!)

2015. Augusztus 10-15

Bűnmegelőzési tábor

A Bűnmegelőzési tábor idén először, 2015 augusztusában került megrendezésre Csillebércen. Az EMMI támogatásával létrejövő új kezdeményezésen összesen 20 gyermek és 4 kísérő vehetett részt, akik 3 vidéki (Sopron, Győr, Debrecen) és egy fővárosi gyermekotthonból érkeztek.

A tábor kiemelt célja:

A bűnelkövetés és áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetett 13-15 éves korosztály áldozattá és bűnelkövetővé válásának megelőzése.

A tábor programja nem az eddig megszokott, direkt, elrettentést célzó módszereket tartalmazza, hanem újszerű prevenciós technikákat.

Informatív előadások helyett, szakemberektől élménypedagógiával, bemutatókkal, önvédelmi ismeretek elsajátításával, filmklubbal, interaktív játékokkal, valamint sport útján szólítottuk meg a fiatalok

Az interaktív, tájékoztató programok keretében történő ismeretnyújtáson kívül nagy hangsúlyt fektetettünk a kreatív, mozgásos és játékos foglalkozásokra, a közösségi élményekre, az önismeret fejlesztésére, az önfegyelem nevelésére, a jóvátételre érzékenyítésre, a drog prevencióra, a környezet-és a természet szeretetére, valamint az erőszak csökkentésére kreatív konfliktuskezelés által.

A tábor főbb programjai:

 • Magyar Vöröskereszt – Csapatépítés, Elsősegélynyújtás
 • Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács – Élménypedagógia
 • Tököl Fiatalkorúak Büntetés – Végrehajítási Intézete – Börtönlátogatás
 • Csillebérci Kalandpark – Csapatépítés
 • Dr. Barcsi Katalin – Internet biztonsági előadás
 • Tactical Operation Combat – Önvédelmi és rendészeti kiképzés
 • Emberbarát alapítvány – Életút bemutatás
 • Dr. Hegedűs Judit – Önismereti és konfliktuskezelési tréning
 • Kutyás bemutató – Tükör módszer
 • Locked- ház – Csapatépítés
 • János- hegy – Túra, libegőzés

(További képekért kattintson ide!)

2015. Július 6-13

Würth Tábor

A Reinhold és Carmen Würth Alapítvány 2015 nyarán is megrendezte immáron 21. alakalommal a Würth Természet – és Környezetvédelmi Ifjúsági Tábort, melynek helyszíne a hagyományokhoz híven Salgotarján volt.

Az ország 19 lakásotthonából, összesen 61 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek vett részt a táborban, akikkel az évek során összekovácsolódott 6 fős nevelői közösség foglalkozott.

A tábor azon túl, hogy igazi nyaralást nyújt a nehéz sorsú gyerekeknek, egy speciális koncepciót is követ évről évre. Az UNESCO 2015-öt a Fény Évének választotta, ezért az idei Würth tábor is a fényhez kapcsolódó programokon keresztül hívta fel a gyerekek figyelmét a fény fontosságára a mindennapi életünkben.

A tábor céljai:

 • Természet- és környezetvédelmi ismeretek átadása
 • Pihenés és aktív szabadidős tevékenységek biztosítása
 • Természettudományos kísérletek bemutatása, tematikus beszélgetések a fényről
 • Ismerkedés az erdők élővilágával, a természeti környezettel
 • Sport szeretetének kialakítása

A tábor főbb programjai:

 • Túrák, kirándulások
 • Kézműves – és rajzfoglalkozások
 • Filmvetítés
 • Társasjáték
 • Környezetvédelmi TOTO
 • Játékos elméleti vetélkedők
 • „Würth Csillag születik” vetélkedő
 • Sportfoglalkozások
 • Tematikus beszélgetések
 • Disco
 • Strand
 • Játszótér
 • Önismereti foglalkozás
 (További képekért kattintson ide!)

2015. Június 6.

Nagyszakácsi

Körbe jár a fakanál

2015. június 6-án megrendezésre került, immár X. alkalommal a Gyermekotthoni Kisszakácsok Főzőversenye. A helyszínt – hagyományainkhoz híven – Nagyszakácsi község biztosította, mely a XV. században a királyi szakácsok földje volt, így méltóbb helyet keresve sem találhatna senki eme esemény lebonyolítására.

A rendezvényen 9 vidéki és 5 fővárosi gyermekotthon, valamint lakásotthon képviselte magát. A főzőversenyre nemcsak az állami gondoskodásban élő növedékek és kísérőik kaptak meghívást, hanem a község lakói is, így összesen 150 gyermek és 300 felnőtt vett részt az egész napos rendezvényen.

Az idei év mottója a „Széles a világ” volt. A versenyző csapatok komolyan véve ezt, a nemzetközi konyha széles repertoárját mutatták be, így az odaérkezők találkozhattak mexikói, azerbajdzsáni, olasz, afrikai, erdélyi és magyar étel különlegességekkel is.

A sütés-főzés közepette pedig számos programot élvezhettek a kikapcsolódásra vágyók. A színpadon fellépett a Kanizsa Csillagai együttes és a Nagykanizsai Óvodások. Emellett sport és ügyességi játékokat, kézműves foglakozásokat és népi játékokat is kipróbálhattak a gyerekek.

Az Aranyfakanál díjat a zsűri idén a balatonboglári Kikötő Gyermekotthonnak adta át, akik afrikai ételekkel és díszítéssel nyerték el a címet.

(További képekért kattintson ide!)