ESEMÉNYEK

2017.

GYERMEKPARLAMENT

2017. NOVEMBER 20-21.

A FICE Magyarországi Egyesülete idén is megrendezte a Gyermekparlamentet az EMMI, valamint Újbuda Önkormányzatának támogatásával.

A 2017-es csapat

A program keretében két napos rendezvényre került sor 2017. november 20-21-én 30 gyermek bevonásával, felkészítésével.

Az első napon a felkészítő tréningek történtek, majd egy igazán izgalmas programmal zártuk az estét.

Felkészítő tréning

Csapatépítés a felnőtteknek

Hétfő esti programunk: Szabaduló – és vetélkedő szoba

A második napon pedig megtartottuk a plenáris ülést, melynek helyszínéül a XI. Kerületi Újbuda Önkormányzatának testületi üléstermét  harmadik alkalommal bocsátották rendelkezésünkre. Az esemény  kiemelt témái a nagykorúságra való felkészülés a szakellátásban, az utógondozás kérése, valamint egyéb utak, alternatívák keresése 18 éves kor felett voltak.

Az időpont kijelölésénél szem előtt tartottuk, hogy november 20-án ünnepeljük a Gyermeki Jogok Világnapját, mely napon 1989-ben az ENSZ elfogadta a Gyermekjogi Egyezményt. Ezen év Egyesületünk életében is meghatározó volt, hiszen 1989. május 13-án alapították a gyermekvédelmi területen dolgozó szakemberek a FICE magyarországi tagozatát.

Továbbá a 2017-es év jelképes a gyermekvédelem életében, mivel Gyermekvédelmi Törvényünk 20. évfordulóját ünnepeljük, mely kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma az egész évre kiterjedő eseménysorozatot hirdetett. Ennek kapcsán megrendezésre kerülő konferencia témája az utógondozás, utógondozói ellátás köré szerveződött, mely megadta a Gyermekparlamentünk tematikáját is.

Ez a program évről-évre kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a gyermekek véleményét megismerjék a felnőttek, a szakmában dolgozók és döntést hozók egyaránt. Továbbá a gyermekek gyakorolhatják a kulturált véleménynyilvánítást és erősíthetik az érdekképviseleti készségeiket, s nem utolsó sorban felejthetetlen élményekkel gazdagíthatjuk életüket.

WÜRTH TERMÉSZETVÉDELMI TÁBOR

2017. JÚLIUS 3-10.

Az idei évben is megrendezésre került, immáron XXIII. alkalommal a közkedvelt Würth Természetvédelmi Tábor, ahová 62 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermeket invitáltunk.

A tábor 23 évvel ezelőtt indult útjára, azóta is minden évben lelkesen szervezi Egyesületünk ezen eseményt. Idén második alkalommal a Pilisszentkereszten fekvő Büntetés-végrehajtási Szervezet Továbbképzési és Rehabilitációs Központ adott helyet a tábornak. A szálloda remek lehetőséget biztosított az egyhetes tábornak, tekintve hatalmas udvarát, kényelmes szobáit és a festői tájat, a Pilist, mely számtalan túrázási lehetőséget kínál az ide érkezőknek.

A tábor programjának kidolgozásakor fontos motívum volt a természetvédelem és a fenntartható turizmus (az idei évet az ENSZ a Fenntartható turizmus évének kiáltotta ki).

Az első nap a csapatépítésről szólt.

És megfestettük idén is a FICE-WÜRTH zászlót.

Mindennap túráztunk, meglátogattuk a környék összes varázslatos helyét.

A kidőlt fa

Dobogókő felé megpihentünk a Zsivány Szikláknál

Csak lassan

Úton a Dera Szurdok felé

Vízre engedtük a saját készítésű hajónkat

A szemétszedés sem maradhatott el, amit egybekötöttünk kincskereséssel

Pilistető, büszkék voltunk egymásra:)

Az idei táborban jubileumot is ünnepeltünk. Az eddigi táborokban összesen 2971 gyermek vett részt, így a mostani csapatból került ki a 3000. gyerek. Az alkalmat és a szerencsés kiválasztottat (a névsorban szereplő 29. résztvevő) hatalmas tortával köszöntöttük.

A 80 szeletes tortából mindenkinek jutott

Nem csak szép, hanem finom is volt

Az eseményre ellátogatott a Würth Szereléstechnikai Kft. igazgatója és egyesületünk elnöke is

A szerencsés fiúnak, Jánosnak az Würth Alapítvány elnöke adta át a tortát

A túrázások és az ünneplés mellet mindenki számára emlékezetes pillanat volt a Óbudai Egyetem Bánki Karának tanárai által tartott bemutató, mely során röpke betekintést kaphattunk a fizikai kísérletek világába.

Játszva is lehet tanulni

A táborba Magyarország egész területéről érkeztek gyermekek, 30 fő nevelőszülőnél, 28 fő gyermekotthonban és 4 fő lakásotthonban élő 10 és 13 év közötti növendék.

2016.

Kicsi séfek nagy versenye

2016 szeptember 17-én immáron XI. alkalommal rendezett egyesületünk az EMMI támogatásával főzőversenyt, ahol főszerepben a szakellátásban élő gyermekek voltak. Idén új helyszínről, új szlogennel, a kezdeti elgondolkodást megvalósítva szervezte meg ezen eseményt egyesületünk a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal együttműködve, mely szerint a főzőverseny évről-évre más-más helyszínről jelentkezik be. Egyesületünk országos szinten szervez programokat, mely kapcsán kiváltképp fontosnak tartjuk, hogy minél több megyét, ezáltal minél több vidéki intézményt be tudjunk vonni a programjainkba.

A Kis Szakácsok Nagy Versenye elnevezésű programnak idén a festői szépségű völgyben fekvő Sikonda adott helyet, ahol igazi retró hangulatot teremtve, lecsó főzésre vállalkozva jelentkeztek a csapatok. Az egész napos programon közel 300 résztvevő imádkozott a napsütésért, majd osztozott a vidám hangulaton.

Az esemény megnyitóját egy kis szigeten kialakított színpadon tartottuk, majd ezt követően kezdődött az igazi megmérettetés, a tűzgyújtás, a hagyma és paprika szeletelés, azaz a lecsófőzés.

A munka közepette számos programmal várták az önkéntes kollégák az érdeklődőket. A gyermekek gyöngyfűzéssel, festéssel, origamival tölthették el az időt a kreatív sátorban. A sportkedvelők sorversenyen vehettek részt és az igazán bátrak pedig nevezhettek az íz kóstoló versenyre, ahol bekötött szemmel kellett felismerni az élelmiszereket. Nemcsak a programok, hanem az önkéntes arcfestőnk is segített vidám mintákkal örömteli hangulatot teremteni a gyermekeknek.

 Kora délután indult útnak a hat fős zsűri, aminek elnöke a híres séf, Teleky Zoltán volt.

Döntésüket nehezen hozták meg, hiszen minden egyes csapat a maga „szakmai titka”, fortélya, egyéni receptje szerint főzte a lecsót, így két egyforma ízzel nem találkoztak. Végül a zsűritagok úgy oldották meg a nehéz helyzetet, hogy mindenki kapott díjat.

A nap zárásaként a budapesti Tökmag színkör előadását láthattuk, akik a 2016-os év első felében a FICE művészeti projektjén belül vitték színpadra a „Cicamese” című darabot.

Az esemény középpontjában igaz a főzés állt, mégis ennél sokkal többre volt hivatott. Amellett, hogy ez a program kiváló alkalom arra, hogy a gyerekek kimozduljanak saját közegükből, megszeressék a főzést, a felnőtteknek is teret adott a szakmai ventilálásra, amelyre egyre nagyon igény mutatkozik. Továbbá olyan formális és informális kapcsolatok köttetnek egy ilyen rendezvényen, melyet az élet minden területén kamatoztathatnak a kollégák.

dsc_1281 dsc_0230

További képekért kattintson ide!

Würth tábor

Az idei táborba az ország 21 gondozási helyéről 61 gyermek érkezett.

A témák, programok szervezésekor két fő szempontot vettünk figyelembe, 2016 a „Hüvelyesek éve”, valamint a tábor helyszíne a Pilis, ahová az ősmagyarság történeti gyökerei kötődnek.

Minden reggelt közös tornával kezdtünk, délelőtt túráztunk, délutánonként kézműveskedtünk, sportfoglalkozásokat tartottunk, esténként közösen meghallgattuk a napi történetet.

Nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a hetet áthassa a gyerekek környezettudatosságra nevelése, a természet iránti tiszteletük erősítése. A különböző tevékenységeket úgy terveztük és szerveztük meg, hogy a gyerekek szinte észrevétlenül, cselekedve szerezhessenek új ismerteket, tanulhassanak új dolgokat.

Tábori programok:

Az első napon elkészítettük táborunk jelképét, az égig érő paszulyt, amelynek leveleit tenyérnyomatainkkal alakítottuk ki.

 • Sport: Egész héten lehetőség volt különböző sportfoglalkozásokon részt venni mind a szálloda udvarában, mind a helyi sportpályán. A sportkedvelők röplabdázhattak, a fiúk focimeccset rendeztek, a lányok kidobóst játszottak, tollasoztak.

Ügyességi vetélkedőt is rendeztünk, ahol a csapatok több versenyszámban tették próbára ügyességüket, célba dobás karikával, darts, dekázás, szlalomozás labdával, fekvőtámasz mozgatta meg izmaikat.

 • Kézműves foglalkozások: gipszfestés, hűtő mágnes készítés, kőfestés, nyaklánc fűzés, testpermet
 • Esti történetek: az ősi magyar hitvilágról és a táltosokról, a vérszerződésről, a honfoglalásról és István, az első magyar királyunkról.
 • Túrázás: A gyerekek nagy kíváncsisággal vágtak neki a túráknak és nagyon élvezték a kirándulásokat, mely során minden alkalmat kihasználtunk arra, hogy új ismereteket nyújtsunk a gyerekeknek az erdő növény- és állatvilágáról.

Túrák célpontjai:

 • Dera-szurdok
 • Zsivány sziklák
 • Klastrom –forrás
 • Pilisi Parkerdő – Szent-Kút
 • Dobogókő
 • Pilistető
 • Kincskeresés
 • Tánc és zene:
 • Némó Koncert
 • Tini Diszkó
 • Táncház

A közösség építése 68, egymásnak ismeretlen ember esetében nem egyszerű feladat, ezért a kisebb csoportok erősítésén keresztül haladtunk afelé, hogy a tábor minden lakója jobban megismerje a másikat.

Összességében elmondhatjuk, hogy a tervezett programok megfeleltek a gyerekek érdeklődésének, aktivitásra ösztönözték őket, sokféle területen kipróbálhatták magukat.

Végezetül a táborozás lehetőségét megköszönve néhány táborozó gondolatával zárjuk a beszámolónkat:

„Életemben nem túráztam még ennyit, ha lesz még ilyen tábor ezen a nyáron, eljöhetek?”

„Hát, az első nap nem gondoltam, hogy ez tetszeni fog, de eljönnék máskor is.”

„Nem akarok hazamenni, inkább csináljuk meg megint a nagy túrát.”

„Jó ez a Würth tábor, ha lesz jövőre is, én jönnék.”

honlapon honlapon2

További képekért kattintson ide!

 

Művészeti projekt

A FICE Magyarországi Egyesülete az idei évben egy innovatív, újszerű projekt megvalósítását tűzte ki céljául, mely a színjátszáson keresztül szólítja meg a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat.

Négy gyermekotthonnal együttműködve kívánunk gyermekszínjátszó csoportot létrehozni, működtetni, és ennek alapján gyakorlati tapasztalatokra épített szakmai ajánlásokat készíteni. Az előkészített projekt országosan több gyermekvédelmi intézményt érint. A gyermekszínjátszó csoportok közösségi léte, együttes tevékenysége a szociális fejlődést, a személyiség érését, a társadalomban betöltött szerep elsajátításának kreatív formáit teszi lehetővé. Feladatunknak érezzünk a tehetséggondozás ezen formáját nagyobb körben bemutatni, ezzel ösztönözve a gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereket arra, hogy a Fecske Színkör példájára újabb színkörök  jöjjenek létre.

További információért kattintson  ide!

Tehetségkutató 4 helyszínen

A projekt első lépéseként tehetségkutató versenyeket szerveztünk a meghívott gyermekotthonokban, ahol  a Fecske Színkör egy előadás keretében bemutatkozott, mely során a néző bepillantást nyerhetett a színpad életébe. Ezzel párhuzamosan a házi „Ki mit tud?”-on a növendékek megmutathatták irodalmi, valamint színművészeti területen a tehetségüket. A fellépők közül került kiválasztásra azon tehetséges gyerekek, akik részt vehetnek a színjátszó táborban. Az érdeklődő szakemberek és gyermekek választ kaphattak az esetlegesen felmerülő kérdéseikre, vagy megoszthatják tapasztalataikat.

A tehetségkutatókra háromtagú zsűri látogatott el, akik közül két fő a Tilos rádió reggeli műsorvezetői, valamint Füsti-Molnár Sándor „Fecske”, a projekt művészeti felelőse.

A gyermekekkel és a felnőttekkel készített interjúkkal, valamint a projekttel foglakozott a Tilos Rádió reggeli műsora, valamint a Civil Rádió, mely felvételek az alábbi linken meghallgathatóak meg:

Első rész

 

Második rész

 

Résztvevő Gyermekotthonok

Fővárosi Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola

DSCF4440 DSCF4441

További képekért kattintson ide!

Sziget Gyermekotthon

DSCF4483 DSCF4484

További képekért kattintson ide!

Hűvösvölgyi Gyermekotthon és Zirzen Janka Gyermekotthon

20160311_182146 20160311_182656

További képekért kattintson ide!

Színjátszó tábor Kisinócon

A gyermekotthonokból a tehetségkutatókon kiválasztott gyermekek egy egyhetes színjátszó tábor keretén belül műhelymunkában vehettek részt, ahol létrehoztak egy rövid színdarabot, a CICAMESÉT.

A történetet Boldizsár Ildikó író, meseterapeuta „Mesék a cicáról” című könyvében olvashatjuk, mely az OBDK felkérésérére íródott. Célja egy olyan mesekönyv kiadása volt, mely a gyermeki-emberi jogok köré épül és a gyermekvédelmi gondoskodásban élőket szólítja meg.

A színjátszó tábor során a gyermekek megismerték a kiválasztott darabot és a szerepek is egy nap után megtalálták a megfelelő személyt. A különböző próbafázisok alatt megismerkednek a szerepekkel, beszélgettünk a figurák jelleméről. Ez segíti őket a szerepmegformálásában, ugyanakkor, megismerkedhetnek különböző személyiségjegyekkel. Ezek a szerepmegformálás során, indirekt, mintegy észrevétlenül „beivódik” a gyermek személyiségébe, és optimális esetben a jó példa pozitív mintaként felhasználhatóvá válik (indulatkezelés, megoldó képletek, stb.), a rossz, mint helytelen minta jelenhet meg.

Az egy hét alatt mindennap kétszer próbákon vettek részt, mely során napról –napra egyre jobban összekovácsolódott a csapat és színdarab is szépen összeállt.

A gyermekeknek a próbák mellett az alábbi programokon vehettek részt:

 • Íjászkodás: megismerkedhettek az íjászat történetével, majd ki is próbálhatták a célba lövést.
 • Éjszakai túra, mely során megtapasztalhatták a gyerekek, milyen érzés a hallásra és a tapintásra hagyatkozni
 • Túrázás
 • Kutyás ismeretek
 • Vetélkedő
 • Gipszöntés
 • Labdajátékok

Integra Fesztivál

A Tökmag Színjátszócsoport meghívást kapott a 2016. április 19-én megrendezésre kerülő Integra Fesztiválra, ahol több marginalizált helyzetben élő csoporttal együtt léphettek színpadra. Az esemény helyszíne, Kranj, Szlovénia második legnagyobb városa, mely méltán híres pompás színházairól és gyönyörű utcáiról.

A résztvevők élménydús 2 napot tölthettek Kranjban, amit színvonalas előadásukkal köszöntek meg.
A magyar csapatot erősítette az AHA hajléktalan színtársulat.
A fellépők hatalmas tapsot kaptak, így a két színdarabbal igazán magasra tették a magyarok a lécet a fesztiválon.
1 2
További képekért kattintson ide!

2015.

2015. December

Ajándéknap

2015 decemberében a FICE Magyarországi Egyesülete az EMMI támogatásával Ajándéknapot szervezett 2015. december 13-án a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek részére, melynek idén a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium adott helyet. Az eseményen közel 400 fő vett részt, a meghívottak az ország teljes területéről érkeztek, összesen 11 vidéki gyermekvédelmi intézmény és 10 fővárosi gyermekotthon képviseltette magát. Nagy örömünkre szolgált, hogy a nevelőszülők és a családok átmeneti otthonából is meglehetősen magas számban eljöttek.

A rendezvényen fellépet Dolák-Saly Róbert, aki mosolyt csalt mind a gyerekek, mind a felnőttek arcára. A felhőtlen jókedvről pedig a Star Machine Együttes gondoskodott, akik gyorsan táncra perdítették a nézőközönséget.

Dr. Hegedűs Judit ELTE- PPK Család- és gyermekvédő tanári szakos hallgatói programok ideje alatt kreatív foglalkozást tartottak a résztvevőknek.

Kerekes Andrea 8 fő önkéntes közreműködésével a szünetben vetélkedőt tartott a gyermekeknek, akiket 11 csapatba osztva, portyafeladatok elvégzésére ösztökéltek. Így a két műsor közötti időben amellett, hogy meleg kakaót és kalácsot majszolhattak, igazán izgalmasan telt el a rendelkezésre álló idő. A portyán legjobban teljesítő első három helyezett csokoládéból és FICE pólókból álló ajándékcsomaggal térhetett haza.

Az Ajándéknap nem kifejezetten arról szól, hogy materiális, kézzel fogható ajándékot kapnak a résztvevők, sokkal inkább arról, hogy ezen nap az, ami önmagában ajándék. A közösen átélt programok, koncertek, vetélkedők.

Mégsem hagytunk senkit sem üres kézzel távozni. Egyrészről az EMMI által nyújtott támogatásból FICE matricával ellátott bögrékből fogyaszthatták a résztvevők a meleg kakaót, melyet haza is vihettek. Valamint a Würth Alapítvány jóvoltából gyerekenként 1000 Ft-os értékű csokoládécsomaggal búcsúztunk el mindenkitől.

 2015. November

Gyermekparlament

Idén immáron 15. alkalommal került megrendezésre ezen esemény az EMMI támogatásával, mely az elmúlt évek tapasztalataira támaszkodva, mégis rendhagyó módon valósult meg.

2015 novemberében kétszer kétnapos rendezvény keretében összesen 52 növendék vehetett részt a gyermekparlamenten – november 12-13-án a fővárosi, november 19-20-án a vidéki gyermekotthonok lakói. Mindkét alkalommal az első napon felkészítő tréningek zajlottak, a másodikon pedig a plenáris ülés következett, ahol konkrét ajánlásokat, javaslatokat tehettek a résztvevők.

Előzetesen 2 témát javasoltunk megvitatásra:

– A gyermekvédelmi gyámság intézményéhez kapcsolódó tapasztalatok

– Pályaorientáció

A Gyermekparlamenti üléseken a gyermekek jelentős része aktívan dolgozott és nyíltan, felelősségteljesen fogalmazták meg véleményüket, és fejtették ki álláspontjukat.

Ezen meghatározó esemény magas színvonalához Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata is nagymértékben hozzájárult azáltal, hogy testületi üléstermét a teljes technikai és szakmai háttérrel a rendelkezésünkre bocsátotta.

A plenáris ülést követően közösen megebédeltünk, majd ellátogattunk az országházába. A vidékről érkező gyermekek és az őket kísérő felnőttek a Bara Hotel *** -ben szálltak meg, mely a rendezvény során a felkészítő tréningek helyszínét is biztosította.

_ND69695 _ND69670

(További képekért kattintson ide!)

2015. Augusztus 10-15

Bűnmegelőzési tábor

A Bűnmegelőzési tábor idén először, 2015 augusztusában került megrendezésre Csillebércen. Az EMMI támogatásával létrejövő új kezdeményezésen összesen 20 gyermek és 4 kísérő vehetett részt, akik 3 vidéki (Sopron, Győr, Debrecen) és egy fővárosi gyermekotthonból érkeztek.

A tábor kiemelt célja:

A bűnelkövetés és áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetett 13-15 éves korosztály áldozattá és bűnelkövetővé válásának megelőzése.

A tábor programja nem az eddig megszokott, direkt, elrettentést célzó módszereket tartalmazza, hanem újszerű prevenciós technikákat.

Informatív előadások helyett, szakemberektől élménypedagógiával, bemutatókkal, önvédelmi ismeretek elsajátításával, filmklubbal, interaktív játékokkal, valamint sport útján szólítottuk meg a fiatalok

Az interaktív, tájékoztató programok keretében történő ismeretnyújtáson kívül nagy hangsúlyt fektetettünk a kreatív, mozgásos és játékos foglalkozásokra, a közösségi élményekre, az önismeret fejlesztésére, az önfegyelem nevelésére, a jóvátételre érzékenyítésre, a drog prevencióra, a környezet-és a természet szeretetére, valamint az erőszak csökkentésére kreatív konfliktuskezelés által.

A tábor főbb programjai:

 • Magyar Vöröskereszt – Csapatépítés, Elsősegélynyújtás
 • Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács – Élménypedagógia
 • Tököl Fiatalkorúak Büntetés – Végrehajítási Intézete – Börtönlátogatás
 • Csillebérci Kalandpark – Csapatépítés
 • Dr. Barcsi Katalin – Internet biztonsági előadás
 • Tactical Operation Combat – Önvédelmi és rendészeti kiképzés
 • Emberbarát alapítvány – Életút bemutatás
 • Dr. Hegedűs Judit – Önismereti és konfliktuskezelési tréning
 • Kutyás bemutató – Tükör módszer
 • Locked- ház – Csapatépítés
 • János- hegy – Túra, libegőzés

(További képekért kattintson ide!)

2015. Július 6-13

Würth Tábor

A Reinhold és Carmen Würth Alapítvány 2015 nyarán is megrendezte immáron 21. alakalommal a Würth Természet – és Környezetvédelmi Ifjúsági Tábort, melynek helyszíne a hagyományokhoz híven Salgotarján volt.

Az ország 19 lakásotthonából, összesen 61 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek vett részt a táborban, akikkel az évek során összekovácsolódott 6 fős nevelői közösség foglalkozott.

A tábor azon túl, hogy igazi nyaralást nyújt a nehéz sorsú gyerekeknek, egy speciális koncepciót is követ évről évre. Az UNESCO 2015-öt a Fény Évének választotta, ezért az idei Würth tábor is a fényhez kapcsolódó programokon keresztül hívta fel a gyerekek figyelmét a fény fontosságára a mindennapi életünkben.

A tábor céljai:

 • Természet- és környezetvédelmi ismeretek átadása
 • Pihenés és aktív szabadidős tevékenységek biztosítása
 • Természettudományos kísérletek bemutatása, tematikus beszélgetések a fényről
 • Ismerkedés az erdők élővilágával, a természeti környezettel
 • Sport szeretetének kialakítása

A tábor főbb programjai:

 • Túrák, kirándulások
 • Kézműves – és rajzfoglalkozások
 • Filmvetítés
 • Társasjáték
 • Környezetvédelmi TOTO
 • Játékos elméleti vetélkedők
 • „Würth Csillag születik” vetélkedő
 • Sportfoglalkozások
 • Tematikus beszélgetések
 • Disco
 • Strand
 • Játszótér
 • Önismereti foglalkozás
 (További képekért kattintson ide!)

 

2015. Június 6.

Nagyszakácsi

Körbe jár a fakanál

2015. június 6-án megrendezésre került, immár X. alkalommal a Gyermekotthoni Kisszakácsok Főzőversenye. A helyszínt – hagyományainkhoz híven – Nagyszakácsi község biztosította, mely a XV. században a királyi szakácsok földje volt, így méltóbb helyet keresve sem találhatna senki eme esemény lebonyolítására.

A rendezvényen 9 vidéki és 5 fővárosi gyermekotthon, valamint lakásotthon képviselte magát. A főzőversenyre nemcsak az állami gondoskodásban élő növedékek és kísérőik kaptak meghívást, hanem a község lakói is, így összesen 150 gyermek és 300 felnőtt vett részt az egész napos rendezvényen.

Az idei év mottója a „Széles a világ” volt. A versenyző csapatok komolyan véve ezt, a nemzetközi konyha széles repertoárját mutatták be, így az odaérkezők találkozhattak mexikói, azerbajdzsáni, olasz, afrikai, erdélyi és magyar étel különlegességekkel is.

A sütés-főzés közepette pedig számos programot élvezhettek a kikapcsolódásra vágyók. A színpadon fellépett a Kanizsa Csillagai együttes és a Nagykanizsai Óvodások. Emellett sport és ügyességi játékokat, kézműves foglakozásokat és népi játékokat is kipróbálhattak a gyerekek.

Az Aranyfakanál díjat a zsűri idén a balatonboglári Kikötő Gyermekotthonnak adta át, akik afrikai ételekkel és díszítéssel nyerték el a címet.

(További képekért kattintson ide!)

 

2014.

 

2014. december 14.

Ajándéknap

Az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős Államtitkársága támogatásával megrendezésre került 2014. december 14-én, vasárnap a FICE Ajándéknap.
A programon a 360 férőhelyes, – ingyenesen igénybevett – Marczibányi téri Művelődési Központ megtelt és a kísérőkkel 300 gyermeket láttunk vendégül az Ország minden tájáról, állami és egyházi intézményekből.
A program keretében a Turay Ida Színház előadásában egy nagyon színvonalas színházi produkció került bemutatásra, amely nagy sikert aratott minden korosztálynak. Ezt követően kisfilmek és koncert következett, amelyen az előadók mellett felléptek a tehetséges gyermekek is. A gyerekeket három alkalommal láttuk vendégül süteményekkel, szendvicsekkel, gyümölccsel és üdítővel.
Minden intézmény közös ajándékcsomagot és minden gyermek egyéni édességcsomagot kapott a rendezvényen.
A „Szövetség az Ifjúságért” program nagyon sok ajándékkal, édességgel támogatta a programon megjelent intézményeket és gyermekeket és az Ajándéknap előkészítéséről és megrendezéséről kisfilmet készítettek.
Az Ajándéknap programhoz kapcsolódott Patocska Olivér énekes felajánlása is, amelynek keretében 35.000 rajongóját mozgósította, akiktől 17 megyében adománygyűjtéssel nagyon sok ajándékot sikerült eljuttatni a gyermekeknek.

Adománygyűjtés

 

Az alábbiakban néhány képben illusztráljuk a jó hangulatot, az örömteli pillanatokat:
A programot a Fővárosi Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon Dobcsapata kezdte és fergeteges indító, jó hangulatot teremtettek mindaddig, amíg megtelt a színházterem.

 

Turay Ida Színház, szünetben büfé  és koncert

 

Igazán minden támogatónak és adományozónak hálásak vagyunk, mert nélkülük nem jöhetett volna létra a FICE Ajándéknap, azonban meg kell azt is említenem, hogy a FICE tagjai és önkéntesek áldozatos több hetes előkészítő munkája is hozzájárult a program sikeréhez. (Szervezés, bevásárlás, csomagolás, kisfilmek készítése, gyermekek betanítása, koncertprogram megszervezése és megrendezése próbákkal mind önkéntesek által ingyenesen végzett munka volt) A Programon 30 FICE tag és önkéntes dolgozott, az előkészítő munkákat 6 FICE tag végezte.
Biztosan állíthatom, hogy ezen a napon felejthetetlen élményt szereztünk a résztvevő gyermekek számára.

2014. december 10.
Centrál Színház

http://www.terasz.hu/terasz.php?id=egyeb&page=cikk&cikk_id=16666

2014. november 29.

Fővárosi Nagycirkusz

A NOLIMIT  szervező csapat 400.000 Ft adományából – szervezésünkkel – 371 kedvezményes jegyet vásárolt a gyermekotthonokban élő gyermekek számára. A megvásárolt jegyek meghaladták a 400 db-ot az EMMI Szociálpolitikai Államtitkársága segítségével. A gyermekcsoportok Budapestről, Kőszegről, Szolnokról, Balatonboglárról, Békéscsabáról érkeztek.

A “Zéró gravitáció” című előadásnak nagyon nagy sikere volt. Hámori Ágnes elnök és Szántó Edina Anna a műsor előtt megköszönte az adományozók támogatását és a Fővárosi Nagycirkusznak azt, hogy kedvezményes jegyárral sokkal több gyermeknek tudtunk örömet és új élményt szerezni.

 

2014. november 20.

Gyermekjogi Világnap

Szervezői lehettünk a Gyermekjogi Világnap alkalmából megrendezésre került Gyermekvédelmi Konferenciának, ahol a gyermekvédelmi szakma meghallgathatta a Minisztérium magas rangú vezetőinek  magas színvonalú előadásai, tájékoztatásai és elkötelezettségük a gyermekek ügyeiért. A színvonalas rendezvény keretében bemutatta a FICE Magyarországi Egyesülete a JÓ GYAKORLAT címmel kiírt pályázatának eredményét, bemutatták a nyertes intézmények a legjobb gyakorlatokat és megszervezhettük a FICE hagyományos GYERMEKPARLAMENT rendezvényét, amelynek gyermek résztvevői csatlakozhattak a Konferenciához, elmondhatták a gyermekek a véleményüket és meghallgathatták az őket érintő válaszokat.

2014 november 11.

Radnóti Miklós emléknap, Aszód

A „Képtelen képeslapok” című programunk fontos állomása volt a Radnóti Miklós halálának évfordulóján megrendezett emléknap, amely egyben főhajtás volt az 1944 novemberében munkaszolgálatban meghalt költő emléke előtt.
A rendezvényt több hónapos munka előzte meg, amelynek során a fiatalok irodalmi szakkör keretén belül megismerkedtek a holokauszthoz vezető út állomásaival, a tragédia részleteivel, és Radnóti Miklós költészetén keresztül a költő, és a több százezer ártatlan zsidó és cigány személyes történetével, tragikus sorsával.
A programban részt vevő négy javítóintézet növendékei előadásában 13 szavalat hangzott el, úgy mint: Tétova óda, Erőltetett menet, Két karodban, Éjszaka, Tajtékos ég, Nem tudhatom Razglednicák, Ha rám figyelsz, Himnusz a békéről, Sem emlék, sem varázslat, stb. Averseken kívül filmekkel iskészültek.a fiatalok.
Az ünnepségen számos gyermekotthonból (Aga, Esze Tamás, Fővárosi Befogadó Otthon, Esztergomi Gyermekotthon, Fóti Károlyi István Gyermekotthon stb), is jöttek résztvevők, de Dr. Lantai Csilla az EMMI főosztályvezetője, Szigeti Andrea a MAZSIHISZ képviseletében, is megtisztelte rendezvényünket.

 

2014. november 8.

2014. november 8-án 10 órától megtekinthettük a József Attila Színházban Pavlovits Miklós – Márkó Eszter Babszem Jankó című mesejátékát. Valamennyi állami, egyházi és civil gyermekotthonba eljuttattuk a színházjegy igénylés lehetőségét. Szolnok, Békés és Fejér  megyéből, valamint Budapestről volt jelentkezés a 260 db jegyre.

A színházjegyeket az OTP Bank Zrt Budapesti Régió vezetősége adományozta egyesületünk részére.

 

2014. november 5.

„Kiskorú sportolók jogállása, jogvédelme és atipikus szabályozása, avagy amit a kiskorúak sportolásáról tudni kell” – címmel rendezett sportszakmai és sportjogi konferenciát a SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság november 5-én a MOM Kulturális Központ Kupola Termében.

“A gyermekvédelem területéről érkezett Hámori Ágnes és Kónya Endre. A testnevelő-pszichológus Kónya a a gyermekvédelmi sportról, a hátrányos helyzetű fiatalok lehetőségeiről tartott prezentációt. A Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége Magyarországi Egyesületének elnöke, Hámori Ágnes gyermekjogi egyezményből hozott idézetet. “Legyen ez a konferencia a gyermekek védelmének hírvivője, tegyünk meg mindent a magunk módszereivel és eszközeivel a fiatalkorúak védelmének érdekében!”- hangsúlyozta.” (mob.hu cikkrészlet)

http://www.mob.hu/simicsko-istvan-hamarosan-jogszabaly-szulethet-a-kiskoru-sportolok-vedelmeben

 

2014. szeptember 6.

Őszköszöntő Szüreti Vigasság

A Kossuth Lajos Gyermekotthonban megrendezésre került rendezvény egyesületünk támogatásával valósult meg. A vigasságon  Patocska Olivér adománygyűjtését, a Würth Alapítvány és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ajándékát oszthattuk ki az Ország minden részéből érkezett gyermekcsoportok számára. Rengeteg ruhát, társasjátékot, játékokat, könyveket, cd-ket, édességeket vihettek haza a gyerekek.

A rendezvény alkalmából meghirdettük a “mi leszek, ha 25 leszek” pályázatunkat, amelyre nagyon sok pályamű érkezett. (Részletek a Projektek menüpont alatt).

Egyesületünk szervezésében, a gyerekek nagy örömére, három vendég énekes lépett fel: Husnullina Regina, Herczeg Dávid és Patocska Olivér. Itt került megrendezésre Bogdán Ferenc amatőr fotográfus, kőszegi utógondozott fotókiállítása is.

 

 

Augusztus 1.

A FICE Magyarországi Egyesülete a Magyarországi Holokauszt Emlékév – 2014. pályázati program keretében Művészeti Találkozót rendezett a javítóintézetekben  élő 14-19 éves gyermekek és fiatalok bevonásával Debrecenben.


A Művészeti Találkozót megelőző programsorozat keretében a fiatalok megismerték a tankönyvi adatok mögött húzódó emberi sorsokat, elgondolkodhattak a néhol egy-egy mondattal elintézett történelmi dátumok és események súlyán. A témára való ráhangolódást szolgálta, a Dohány utcai zsinagóga meglátogatása is. A látogatás része volt két holokauszt túlélővel való beszélgetés is, amit a fiatalok nagy figyelemmel hallgattak.Ezek a fiatalok igen keveset tudnak a témáról, így kiemelten fontosnak tartottuk fiatalok komplex módszertanra épülő, interaktív formában való felvilágosítását, a társadalmi érzékenyítés elősegítését, a gyermekek és fiatalok szemléletének formálását.

 

A Művészeti Találkozó megrendezésének aktualitását az adja , hogy 2014. augusztus 2. a nemzetközi roma holokauszt emléknapja. A rajzpályázaton részt vett pályaművek bemutatása, kiállítás megnyitása, valamint a művészeti szakkör keretében elkészített műsorok bemutatása egyben főhajtás a magyarországi holokauszt áldozatai előtt.

A program a téma ily módon történ feldolgozásával hozzájárult a bűnelkövető fiatalok társadalmi beilleszkedésének javításához.

Június 30.

A REINHOLD ÉS CARMEN WÜRTH ALAPÍTVÁNY idén június 30. és július 7. között már 20. alkalommal szervezi meg környezetvédelmi táborát a gyönyörű fekvésű, salgótarjáni Salgó Hotelben. 62 gyermekotthonokban és nevelőszülőknél nevelkedő gyermek egy hetet tölthet el úgy, hogy a táborozást teljes egészében az alapítvány szervezi és fizeti.
A gyermekek kiválasztásáról és a programot lebonyolító kísérő pedagógusokról a Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége Magyarországi Egyesülete (FICE) gondoskodik.

Június-augusztus

A Szabadtéri Szinházak Igazgatója sok ingyenes jeggyel támogatta a gyerekeket Egyesületünk szervezésében. Minden intézmény átvehette a Városmajori színház pénztárában az igényelt jegyeket.

Június hó

A Fővárosi Cseppkő Gyermekotthon 4 éve szervezi meg az Országos Tehetségkutató Versenyt, amelynek győztesei egy hétig Zamárdiban Tehetséggondozó táborozásban vehettek részt.

A Tehetséggondozó Tábor utolsó estéjén Gálaműsort adtak elő a döntős gyerekek és ezt követően meglepetés sztárvendégek léptek fel szórakoztatásukra. A rendezvényen egyesületünk minden gyermek részére ajándékokat adott át.

 

Május 31.

Nagyszakácsi főzőverseny

„Magyarosan – egészségesen”

Gyermekotthoni kisszakácsok főzőversenye Nagyszakácsiban
A királyi szakácsok hajdani földjén a Körbe jár a fakanál című, a gyermekotthoni kisszakácsok, immár kilencedik alkalommal meghirdetett országos főzőversenyén – amelyen Budapesttől Szigetváron és Somogyon át Kalocsáig vettek részt – tizennyolc csapat versenyzett. A főzőverseny a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság, valamint a FICE magyarországi egyesületének közös szervezésében valósult meg – ezúttal is remek hangulatban és nagy sikerrel.
Amíg a kis szakácsok szorgoskodtak, a gyerekek tánc- és énektudásáról is megbizonyosodhattunk, hiszen Miénk a színpad címmel egy órás, látványos műsorkavalkádnak tapsolhattunk.

A támogatók segítségével külön díjakat is bőven oszthatott a zsűri, de a főzéshez szükséges alapanyagokat és a gyermekeknek szánt meglepetés jégkrémet is az ő adományaik, felajánlásaik tették lehetővé. A támogatók egyrészt Somogy megyéből a gyermekotthonokkal kapcsolatban álló cégek, vállalkozók, önkormányzatok, másrészt budapesti vállalkozók voltak.

 

 

 

Május 25.

Nemzetközi Gyermeknap

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Gyermeknapi rendezvényén, a BVSC pályán Egyesületünk az alábbi támogatók jóvoltából ajándékokat (játékok, édességek, kerámiák, CD-k, könyvek, tollak, lufik, stb. ) oszthatott a gyermekek és fiatalok részére. Jelentős mennyiségű gyümölcs adomány is érkezett. A Táncház szinvonalas játékos programot szervezett a gyerekeknek.

 

 

Május 13-án volt 25 éves a FICE Magyarországi Egyesülete.  

Nagy tisztelettel és sok szeretettel köszöntöttük Elnökségi ülésünkön az alapító Elnököt, Blumenfeld Julikát, Tiszteletbeli Elnökünket.