Események 2014

2014. december 14.

Ajándéknap

Az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős Államtitkársága támogatásával megrendezésre került 2014. december 14-én, vasárnap a FICE Ajándéknap.
A programon a 360 férőhelyes, – ingyenesen igénybevett – Marczibányi téri Művelődési Központ megtelt és a kísérőkkel 300 gyermeket láttunk vendégül az Ország minden tájáról, állami és egyházi intézményekből.
A program keretében a Turay Ida Színház előadásában egy nagyon színvonalas színházi produkció került bemutatásra, amely nagy sikert aratott minden korosztálynak. Ezt követően kisfilmek és koncert következett, amelyen az előadók mellett felléptek a tehetséges gyermekek is. A gyerekeket három alkalommal láttuk vendégül süteményekkel, szendvicsekkel, gyümölccsel és üdítővel.
Minden intézmény közös ajándékcsomagot és minden gyermek egyéni édességcsomagot kapott a rendezvényen.
A „Szövetség az Ifjúságért” program nagyon sok ajándékkal, édességgel támogatta a programon megjelent intézményeket és gyermekeket és az Ajándéknap előkészítéséről és megrendezéséről kisfilmet készítettek.
Az Ajándéknap programhoz kapcsolódott Patocska Olivér énekes felajánlása is, amelynek keretében 35.000 rajongóját mozgósította, akiktől 17 megyében adománygyűjtéssel nagyon sok ajándékot sikerült eljuttatni a gyermekeknek.

Adománygyűjtés

Az alábbiakban néhány képben illusztráljuk a jó hangulatot, az örömteli pillanatokat:
A programot a Fővárosi Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon Dobcsapata kezdte és fergeteges indító, jó hangulatot teremtettek mindaddig, amíg megtelt a színházterem.

Turay Ida Színház, szünetben büfé  és koncert

Igazán minden támogatónak és adományozónak hálásak vagyunk, mert nélkülük nem jöhetett volna létra a FICE Ajándéknap, azonban meg kell azt is említenem, hogy a FICE tagjai és önkéntesek áldozatos több hetes előkészítő munkája is hozzájárult a program sikeréhez. (Szervezés, bevásárlás, csomagolás, kisfilmek készítése, gyermekek betanítása, koncertprogram megszervezése és megrendezése próbákkal mind önkéntesek által ingyenesen végzett munka volt) A Programon 30 FICE tag és önkéntes dolgozott, az előkészítő munkákat 6 FICE tag végezte.
Biztosan állíthatom, hogy ezen a napon felejthetetlen élményt szereztünk a résztvevő gyermekek számára.

2014. december 10.
Centrál Színház

http://www.terasz.hu/terasz.php?id=egyeb&page=cikk&cikk_id=16666

2014. november 29.
Fővárosi Nagycirkusz

A NOLIMIT  szervező csapat 400.000 Ft adományából – szervezésünkkel – 371 kedvezményes jegyet vásárolt a gyermekotthonokban élő gyermekek számára. A megvásárolt jegyek meghaladták a 400 db-ot az EMMI Szociálpolitikai Államtitkársága segítségével. A gyermekcsoportok Budapestről, Kőszegről, Szolnokról, Balatonboglárról, Békéscsabáról érkeztek.

A “Zéró gravitáció” című előadásnak nagyon nagy sikere volt. Hámori Ágnes elnök és Szántó Edina Anna a műsor előtt megköszönte az adományozók támogatását és a Fővárosi Nagycirkusznak azt, hogy kedvezményes jegyárral sokkal több gyermeknek tudtunk örömet és új élményt szerezni.

2014. november 20.

Gyermekjogi Világnap

Szervezői lehettünk a Gyermekjogi Világnap alkalmából megrendezésre került Gyermekvédelmi Konferenciának, ahol a gyermekvédelmi szakma meghallgathatta a Minisztérium magas rangú vezetőinek  magas színvonalú előadásai, tájékoztatásai és elkötelezettségük a gyermekek ügyeiért. A színvonalas rendezvény keretében bemutatta a FICE Magyarországi Egyesülete a JÓ GYAKORLAT címmel kiírt pályázatának eredményét, bemutatták a nyertes intézmények a legjobb gyakorlatokat és megszervezhettük a FICE hagyományos GYERMEKPARLAMENT rendezvényét, amelynek gyermek résztvevői csatlakozhattak a Konferenciához, elmondhatták a gyermekek a véleményüket és meghallgathatták az őket érintő válaszokat.

2014 november 11.

Radnóti Miklós emléknap, Aszód

A „Képtelen képeslapok” című programunk fontos állomása volt a Radnóti Miklós halálának évfordulóján megrendezett emléknap, amely egyben főhajtás volt az 1944 novemberében munkaszolgálatban meghalt költő emléke előtt.
A rendezvényt több hónapos munka előzte meg, amelynek során a fiatalok irodalmi szakkör keretén belül megismerkedtek a holokauszthoz vezető út állomásaival, a tragédia részleteivel, és Radnóti Miklós költészetén keresztül a költő, és a több százezer ártatlan zsidó és cigány személyes történetével, tragikus sorsával.
A programban részt vevő négy javítóintézet növendékei előadásában 13 szavalat hangzott el, úgy mint: Tétova óda, Erőltetett menet, Két karodban, Éjszaka, Tajtékos ég, Nem tudhatom Razglednicák, Ha rám figyelsz, Himnusz a békéről, Sem emlék, sem varázslat, stb. Averseken kívül filmekkel iskészültek.a fiatalok.
Az ünnepségen számos gyermekotthonból (Aga, Esze Tamás, Fővárosi Befogadó Otthon, Esztergomi Gyermekotthon, Fóti Károlyi István Gyermekotthon stb), is jöttek résztvevők, de Dr. Lantai Csilla az EMMI főosztályvezetője, Szigeti Andrea a MAZSIHISZ képviseletében, is megtisztelte rendezvényünket.

2014. november 8.

2014. november 8-án 10 órától megtekinthettük a József Attila Színházban Pavlovits Miklós – Márkó Eszter Babszem Jankó című mesejátékát. Valamennyi állami, egyházi és civil gyermekotthonba eljuttattuk a színházjegy igénylés lehetőségét. Szolnok, Békés és Fejér  megyéből, valamint Budapestről volt jelentkezés a 260 db jegyre.

A színházjegyeket az OTP Bank Zrt Budapesti Régió vezetősége adományozta egyesületünk részére.

2014. november 5.

„Kiskorú sportolók jogállása, jogvédelme és atipikus szabályozása, avagy amit a kiskorúak sportolásáról tudni kell” – címmel rendezett sportszakmai és sportjogi konferenciát a SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság november 5-én a MOM Kulturális Központ Kupola Termében.

“A gyermekvédelem területéről érkezett Hámori Ágnes és Kónya Endre. A testnevelő-pszichológus Kónya a a gyermekvédelmi sportról, a hátrányos helyzetű fiatalok lehetőségeiről tartott prezentációt. A Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége Magyarországi Egyesületének elnöke, Hámori Ágnes gyermekjogi egyezményből hozott idézetet. “Legyen ez a konferencia a gyermekek védelmének hírvivője, tegyünk meg mindent a magunk módszereivel és eszközeivel a fiatalkorúak védelmének érdekében!”- hangsúlyozta.” (mob.hu cikkrészlet)

http://www.mob.hu/simicsko-istvan-hamarosan-jogszabaly-szulethet-a-kiskoru-sportolok-vedelmeben

2014. szeptember 6.

Őszköszöntő Szüreti Vigasság

A Kossuth Lajos Gyermekotthonban megrendezésre került rendezvény egyesületünk támogatásával valósult meg. A vigasságon  Patocska Olivér adománygyűjtését, a Würth Alapítvány és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ajándékát oszthattuk ki az Ország minden részéből érkezett gyermekcsoportok számára. Rengeteg ruhát, társasjátékot, játékokat, könyveket, cd-ket, édességeket vihettek haza a gyerekek.

A rendezvény alkalmából meghirdettük a “mi leszek, ha 25 leszek” pályázatunkat, amelyre nagyon sok pályamű érkezett. (Részletek a Projektek menüpont alatt).

Egyesületünk szervezésében, a gyerekek nagy örömére, három vendég énekes lépett fel: Husnullina Regina, Herczeg Dávid és Patocska Olivér. Itt került megrendezésre Bogdán Ferenc amatőr fotográfus, kőszegi utógondozott fotókiállítása is.

Augusztus 1.

A FICE Magyarországi Egyesülete a Magyarországi Holokauszt Emlékév – 2014. pályázati program keretében Művészeti Találkozót rendezett a javítóintézetekben  élő 14-19 éves gyermekek és fiatalok bevonásával Debrecenben.

 

Ezek a fiatalok igen keveset tudnak a témáról, így kiemelten fontosnak tartottuk fiatalok komplex módszertanra épülő, interaktív formában való felvilágosítását, a társadalmi érzékenyítés elősegítését, a gyermekek és fiatalok szemléletének formálását.

A Művészeti Találkozót megelőző programsorozat keretében a fiatalok megismerték a tankönyvi adatok mögött húzódó emberi sorsokat, elgondolkodhattak a néhol egy-egy mondattal elintézett történelmi dátumok és események súlyán. A témára való ráhangolódást szolgálta, a Dohány utcai zsinagóga meglátogatása is. A látogatás része volt két holokauszt túlélővel való beszélgetés is, amit a fiatalok nagy figyelemmel hallgattak.

A Művészeti Találkozó megrendezésének aktualitását az adja , hogy 2014. augusztus 2. a nemzetközi roma holokauszt emléknapja. A rajzpályázaton részt vett pályaművek bemutatása, kiállítás megnyitása, valamint a művészeti szakkör keretében elkészített műsorok bemutatása egyben főhajtás a magyarországi holokauszt áldozatai előtt.

A program a téma ily módon történ feldolgozásával hozzájárult a bűnelkövető fiatalok társadalmi beilleszkedésének javításához.

Június 30.

A REINHOLD ÉS CARMEN WÜRTH ALAPÍTVÁNY idén június 30. és július 7. között már 20. alkalommal szervezi meg környezetvédelmi táborát a gyönyörű fekvésű, salgótarjáni Salgó Hotelben. 62 gyermekotthonokban és nevelőszülőknél nevelkedő gyermek egy hetet tölthet el úgy, hogy a táborozást teljes egészében az alapítvány szervezi és fizeti.
A gyermekek kiválasztásáról és a programot lebonyolító kísérő pedagógusokról a Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége Magyarországi Egyesülete (FICE) gondoskodik.

Június-augusztus

A Szabadtéri Szinházak Igazgatója sok ingyenes jeggyel támogatta a gyerekeket Egyesületünk szervezésében. Minden intézmény átvehette a Városmajori színház pénztárában az igényelt jegyeket.

Június hó

A Fővárosi Cseppkő Gyermekotthon 4 éve szervezi meg az Országos Tehetségkutató Versenyt, amelynek győztesei egy hétig Zamárdiban Tehetséggondozó táborozásban vehettek részt.

A Tehetséggondozó Tábor utolsó estéjén Gálaműsort adtak elő a döntős gyerekek és ezt követően meglepetés sztárvendégek léptek fel szórakoztatásukra. A rendezvényen egyesületünk minden gyermek részére ajándékokat adott át.

Május 31.

Nagyszakácsi főzőverseny

„Magyarosan – egészségesen”

Gyermekotthoni kisszakácsok főzőversenye Nagyszakácsiban
A királyi szakácsok hajdani földjén a Körbe jár a fakanál című, a gyermekotthoni kisszakácsok, immár kilencedik alkalommal meghirdetett országos főzőversenyén – amelyen Budapesttől Szigetváron és Somogyon át Kalocsáig vettek részt – tizennyolc csapat versenyzett. A főzőverseny a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság, valamint a FICE magyarországi egyesületének közös szervezésében valósult meg – ezúttal is remek hangulatban és nagy sikerrel.
Amíg a kis szakácsok szorgoskodtak, a gyerekek tánc- és énektudásáról is megbizonyosodhattunk, hiszen Miénk a színpad címmel egy órás, látványos műsorkavalkádnak tapsolhattunk.

A támogatók segítségével külön díjakat is bőven oszthatott a zsűri, de a főzéshez szükséges alapanyagokat és a gyermekeknek szánt meglepetés jégkrémet is az ő adományaik, felajánlásaik tették lehetővé. A támogatók egyrészt Somogy megyéből a gyermekotthonokkal kapcsolatban álló cégek, vállalkozók, önkormányzatok, másrészt budapesti vállalkozók voltak.

Május 25.

Nemzetközi Gyermeknap

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Gyermeknapi rendezvényén, a BVSC pályán Egyesületünk az alábbi támogatók jóvoltából ajándékokat (játékok, édességek, kerámiák, CD-k, könyvek, tollak, lufik, stb. ) oszthatott a gyermekek és fiatalok részére. Jelentős mennyiségű gyümölcs adomány is érkezett. A Táncház szinvonalas játékos programot szervezett a gyerekeknek.


Május 13-án volt 25 éves a FICE Magyarországi Egyesülete.  

Nagy tisztelettel és sok szeretettel köszöntöttük Elnökségi ülésünkön az alapító Elnököt, Blumenfeld Julikát, Tiszteletbeli Elnökünket.