Események 2017

 

GYERMEKPARLAMENT

2017. NOVEMBER 20-21.

A FICE Magyarországi Egyesülete idén is megrendezte a Gyermekparlamentet az EMMI, valamint Újbuda Önkormányzatának támogatásával.

A 2017-es csapat

A program keretében két napos rendezvényre került sor 2017. november 20-21-én 30 gyermek bevonásával, felkészítésével.

Az első napon a felkészítő tréningek történtek, majd egy igazán izgalmas programmal zártuk az estét.

Felkészítő tréning

Csapatépítés a felnőtteknek

Hétfő esti programunk: Szabaduló – és vetélkedő szoba

A második napon pedig megtartottuk a plenáris ülést, melynek helyszínéül a XI. Kerületi Újbuda Önkormányzatának testületi üléstermét  harmadik alkalommal bocsátották rendelkezésünkre. Az esemény  kiemelt témái a nagykorúságra való felkészülés a szakellátásban, az utógondozás kérése, valamint egyéb utak, alternatívák keresése 18 éves kor felett voltak.

Az időpont kijelölésénél szem előtt tartottuk, hogy november 20-án ünnepeljük a Gyermeki Jogok Világnapját, mely napon 1989-ben az ENSZ elfogadta a Gyermekjogi Egyezményt. Ezen év Egyesületünk életében is meghatározó volt, hiszen 1989. május 13-án alapították a gyermekvédelmi területen dolgozó szakemberek a FICE magyarországi tagozatát.

Továbbá a 2017-es év jelképes a gyermekvédelem életében, mivel Gyermekvédelmi Törvényünk 20. évfordulóját ünnepeljük, mely kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma az egész évre kiterjedő eseménysorozatot hirdetett. Ennek kapcsán megrendezésre kerülő konferencia témája az utógondozás, utógondozói ellátás köré szerveződött, mely megadta a Gyermekparlamentünk tematikáját is.

Ez a program évről-évre kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a gyermekek véleményét megismerjék a felnőttek, a szakmában dolgozók és döntést hozók egyaránt. Továbbá a gyermekek gyakorolhatják a kulturált véleménynyilvánítást és erősíthetik az érdekképviseleti készségeiket, s nem utolsó sorban felejthetetlen élményekkel gazdagíthatjuk életüket.

 

WÜRTH TERMÉSZETVÉDELMI TÁBOR

2017. JÚLIUS 3-10.

Az idei évben is megrendezésre került, immáron XXIII. alkalommal a közkedvelt Würth Természetvédelmi Tábor, ahová 62 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermeket invitáltunk.

A tábor 23 évvel ezelőtt indult útjára, azóta is minden évben lelkesen szervezi Egyesületünk ezen eseményt. Idén második alkalommal a Pilisszentkereszten fekvő Büntetés-végrehajtási Szervezet Továbbképzési és Rehabilitációs Központ adott helyet a tábornak. A szálloda remek lehetőséget biztosított az egyhetes tábornak, tekintve hatalmas udvarát, kényelmes szobáit és a festői tájat, a Pilist, mely számtalan túrázási lehetőséget kínál az ide érkezőknek.

A tábor programjának kidolgozásakor fontos motívum volt a természetvédelem és a fenntartható turizmus (az idei évet az ENSZ a Fenntartható turizmus évének kiáltotta ki).

Az első nap a csapatépítésről szólt.

És megfestettük idén is a FICE-WÜRTH zászlót.

Mindennap túráztunk, meglátogattuk a környék összes varázslatos helyét.

A kidőlt fa

Dobogókő felé megpihentünk a Zsivány Szikláknál

Csak lassan

Úton a Dera Szurdok felé

Vízre engedtük a saját készítésű hajónkat

A szemétszedés sem maradhatott el, amit egybekötöttünk kincskereséssel

Pilistető, büszkék voltunk egymásra:)

Az idei táborban jubileumot is ünnepeltünk. Az eddigi táborokban összesen 2971 gyermek vett részt, így a mostani csapatból került ki a 3000. gyerek. Az alkalmat és a szerencsés kiválasztottat (a névsorban szereplő 29. résztvevő) hatalmas tortával köszöntöttük.

A 80 szeletes tortából mindenkinek jutott

Nem csak szép, hanem finom is volt

Az eseményre ellátogatott a Würth Szereléstechnikai Kft. igazgatója és egyesületünk elnöke is

A szerencsés fiúnak, Jánosnak az Würth Alapítvány elnöke adta át a tortát

A túrázások és az ünneplés mellet mindenki számára emlékezetes pillanat volt a Óbudai Egyetem Bánki Karának tanárai által tartott bemutató, mely során röpke betekintést kaphattunk a fizikai kísérletek világába.

Játszva is lehet tanulni

A táborba Magyarország egész területéről érkeztek gyermekek, 30 fő nevelőszülőnél, 28 fő gyermekotthonban és 4 fő lakásotthonban élő 10 és 13 év közötti növendék.