Események 2013

19. Würth Környezetvédelmi Ifjúsági Tábor

 

Egyesületünk, és Magyarországon működő Würth Szereléstechnika Kft. alapítványa, a Reinhold és Carmen Würth Alapívány ez évben már tizenkilencedik alkalommal szervezett  környezetvédelmi tábort a gyermekotthonokban és  nevelőszülőknél élő gyermekek részére

Idén 156 jelentkezőből választottuk ki azt a 61 gyereket, aki részese lehetett ennek az élménynek. A kiválasztás pedagógiai és szakmai hátterét a FICE Magyarországi Egyesülete biztosította. A tábort vezető nevelői közösség több éve dolgozik együtt, ez a kialakult team ismeri a gyermekvédelemben élő gyermekeket, tudja, mire kell figyelni, mivel lehet lekötni a táborozó gyermekek figyelmét

 

A tábor célját tekintve az évek során nem változott, természet és környezetvédelmi ismereteket adtunk át a gyermekeknek, sok pihenés és aktív szabadidős tevékenységekkel gazdagítva. A gyerekek a kirándulások során, képzett túravezető segítségével megismerkedtek az erdő növény és állatvilágával, megtanulták, hogyan óvják környezetüket.

A tábor idei év programjában kiemelt szerepet kapott a víz fontossága. Aktualitását az adta, hogy ez év októberében Magyarországon tartják az ENSZ tagállamok által szervezett Víz konferenciát, az úgynevezett  BUDAPEST VÍZ-VILÁGTALÁLKOZÓT.

 

 

VIII. Gyermekotthoni Kisszakácsok Főzőversenye a Királyi Szakácsok Földjén

2013. június 1-én a hagyományt őrizve, nyolcadik alkalommal került megrendezésre a „Körbe jár a fakanál…” elnevezésű főzőverseny a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Nevelő Otthonok Nemzetközi Szövetsége /FICE/ Magyarországi Egyesületének együttműködő szervezésében.

Az idei főzőverseny résztvevői az „Ahány ház, annyi szokás” mottó jegyében különféle tájegységek, nemzetiségek jellemző ételeiket készítették el.

 

Az egész napos rendezvényen, több mint 300 látogató osztozott a vidám hangulatban, és szurkolhatott annak a 22 csapatnak, akik összemérték egymással konyhaművészi képességüket.

Akik nem főztek, azok is számos érdekes és szórakoztató programon vehettek részt. A sport és ügyességi játékok rajongói éppúgy megtalálták a kedvükre való szórakozást, mint azok, akik a kreativitást, kézügyességet igénylő tevékenységeket részesítették előnybe.

Vándorfakanál Díjat nyerte:

„Boglári Varázskezek”- Balatonboglári Gyermekotthon

Elkészített étel: Boglári kotnyeles

Helyezések:

I.   helyezett

Százszorszép Lakásotthon – Marcali

Elkészített étel: Vasi pecsenye dödöllével

II. helyezett

Bakonyoszlop- Gyermekotthon

Elkészített étel: Bakonyi betyárleves füstölt csülökkel

II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon, Alsóbélatelep

Elkészített étel:  Kemencében sült kenyér, töltött káposzta, hájas- köményes kifli, Csutaszáron sült kürtöskalács

III. helyezett:

Templom utcai Gyermekotthon, Budapest

Elkészített étel: Káposztás paszuly – Szabolcsi egytál-étel

Zirzen Janka Gyermekotthon, Budapest

Elkészített étel:  Máramarosi ruszin borscs leves, kürtös kalács

Különdíjak:
–     Terítés, vendégfogadás:  NEFMI Kalocsai Gyermekotthona

–     Tálalás, díszítés: Kömlőd Gyermekotthon

–     Hangulat: Hűvösvölgyi Gyermekotthon, Budapest

–     Egyszerű, különleges étel: “Csemete csoport”- Nagyszakácsi

–     Hagyományos ízvilág: Juhar Gyermekotthon- Kecskemét

–     Legjobb ízek: “Torkos Banda”- Somogyvár

Köszönjük minden csapatnak a részvételt!  Találkozunk 2014-ben!

A rendezvényt
az Emberi Erőforrások Minisztériuma,
a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, az iPon
és a Totalcar támogatta.

 

 

„Legyünk Együtt!”

Családi nap a családjukból kikerült fiatalok és családtagjaik számára

2013. május 25-én, szombaton a Hűvösvölgyi Gyermekotthon udvarán került megrendezésre a „Legyünk Együtt – Családi Nap” elnevezésű programunk. A rendezvény öt fővárosi intézmény – Esze Tamás Gyermekotthon, Zirzen Janka Gyermekotthon, Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon, Hűvösvölgyi Gyermekotthon és a Cseppkő utcai Gyermekotthon – együttműködésével valósult meg. A program célja az volt, hogy a gyermekotthoni növendékek, vér szerinti szüleik és nevelőik közösen töltsenek el egy napot.

A programon összesen 120 fő vett részt, (60 gyermek, 30 fő vérszerinti szülő és 30 fő nevelő és önkéntes). A kötetlen együttlét és a közösen végrehajtott játékos feladatok jó alkalmat kínáltak a nevelési helyzetek megbeszélésére, a szülők és a gyerekek kapcsolatának rendezésére. A 10- 15 fős csapatokat úgy alakítottuk ki, hogy különböző életkorú gyerekek, nevelők és szülők is részt vegyenek benne. Az akadályversenyen öt állomás volt, a csapatok az indulásnál „útlevelet” kaptak, amibe minden állomáson beírták a teljesítményüket értékelő pontokat az állomásvezetők

Mindazok, akik a vetélkedőn nem vettek részt számos programon szórakozhattak. A kisgyermekek körében közkedvelt volt az arcfestés. A zene és tánc kedvelőinek a színpadon nyújtottunk változatos programokat.

A sportolni vágyóknak a focipálya és a kosárlabdapálya állt egész nap rendelkezésére. Önkénteseinknek köszönhetjük az egész nap folyamán népszerű kézműves foglalkozások sokszínű kínálatát. A résztvevők a gyöngyfűzés mellett különböző kézügyességet fejlesztő, kreatív technikákkal ismerkedhettek meg.

 

A nap végeztével a résztvevő gyerekeket és szüleiket bográcsgulyás  ebédre hívtuk meg.

XIX. Országos Gyermekotthoni Gyerekparlamentről

A parlament XIX. ülésére immár hagyományosan a Gyermekvédelmi Napokhoz kapcsolódóan került sor 2013. május 24-én, a Csili Művelődési Központban.

A rendezvény ezúttal is nagy érdeklődésre tartott számot, az ország 16 különböző intézményeinek képviseletében, küldöttként 67 fiatal vett részt. A gyerekparlament ülését mindig megelőzi egy felkészítő tréning, amelyet gyermekvédelmi tapasztalattal rendelkező pszichológusok vezetnek.

Idén a gyermekparlament tervezett témája az volt, hogy a fiatalok hogyan élik meg a változásokat a gyermekvédelemben. Valamint mit tudnak az utógondozói ellátás változásáról és a továbbtanulási és szakmaszerzési lehetőségeikről.

  

              

 

 

BESZÉLJÜNK RÓLA! EGÉSZSÉGFEJLESZTŐ PROGRAM


Egészségnap elnevezésű rendezvényünk, a KAB-GY-12-10114 számú, „Beszéljünk róla!” Egészségfejlesztő Program pályázatának programelemeként. A rendezvényen több mint száz fő 13- 18 éves gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és 26 fő önkéntes segítő vett részt öt fővárosi intézmény közreműködésével.

A programban a Drogprevenciós Alapítvány tapasztalt szakemberei felépülő függők élettörténeteit bemutató filmvetítéssel és azt követő beszélgetéssel várta az érdeklődőket.  Az addiktív magatartásformák egészségkárosító következményeivel kívántuk megismertetni az e problématerületek szempontjából különösen is veszélyeztetett és sajnálatosan érintett gyermekeket és fiatalokat. Egészség- totókkal, különböző tesztekkel igyekeztünk az egészségkárosító szerek használatának veszélyeire felhívni a figyelmet.

A rendezvényen a jelenlévők rendelkezésére állt az „Egészségsátor”, ahol többféle mérés során kaphattak információt saját egészségi állapotukról.

    

 

KONFERENCIÁK

Nevelőszülői nevelés, nevelőszülők toborzása, kiválasztása, képzése

 

A FICE Magyarországi Egyesülete a „Nevelőszülői nevelés, nevelőszülők toborzása, kiválasztása, képzése” című projekt keretében nemzetközi konferenciát rendezett 2013. március 21-22.-én, Budapesten

A téma igen nagy érdeklődést váltott ki. Arésztvevők létszáma is jelentősen meghaladta a tervezettet; 100 főt,  több, mint 170 fő vett részt a konferencia első napján, és a második nap – a workshopokon – is több, mint 130 főt regisztráltunk!

Az első nap 8 előadást hallgathattunk meg:

–   Soltész Miklós államtitkár /EMMI/: A nevelőszülői nevelés szakmai változása, a befogadó szülői, nevelőszülői hivatás megújítása.

–   Molnár László igazgató /Fővárosi TEGYESZ/: A magyar nevelőszülői ellátás jelenlegi rendszere, kiválasztás, képzés.

–   Kothencz János főigazgató /Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató/: Nevelőszülői hivatás népszerűsítése, toborzás.

–   Willi Schumacher, Németország: A Vesztfáliai nevelőszülői családok rendszerének bemutatása,

–   Elekes Zoltán főigazgató: Románia, Hargita Megye gyermekvédelmi rendszerének bemutatása,

–   Hermann Radler, elnök /FICE Ausztria/: Ausztria nevelőszülői rendszerének bemutatása

–   Simona Farkas /FICE Ausztria/: A nevelőszülői nevelés árnyoldalai

–   Dr. Darvas Ágnes tanszékvezető /ELTE /: Egy nevelőszülői kutatás tapasztalatai,

A második napi szekcióülések témái:

–   A toborzás, kiválasztás módszerei

–   A nevelőszülők munkájának szakmai segítése, szupervízió a kudarcok elkerülése érdekében

–   A képzés rendszere

 

 

TOVÁBBKÉPZÉSEK


Változó gyermekvédelem szakmai műhely

  “Új működési keretek között a szakellátás”

A „Változó gyermekvédelem – új működési keretek között a szakellátás” címmel országosan meghirdetett 30 órás akkreditált továbbképzést 2012. november. 20. – 2013. február. 20.- ig tartottuk meg.  Helyszíne a budapesti Hűvösvölgyi Gyermekotthon volt.

A továbbképzést 25 jelentkezővel indítottuk, a résztvevők gyermekotthon igazgatók, pszichológusok, nevelők, illetve gyermekfelügyelői beosztásban dolgozó munkatársak voltak.

A szakmai műhely sorozatunk azt a célt szolgálta, hogy a szakellátó intézményrendszerben dolgozó kollégák jobban megismerhessék, és közösen értelmezhessék a változó jogszabályokat, és választ kapjanak arra, hogy ezek a változások milyen hatással vannak, vagy lesznek a napi munkájukra.  A jelentkezett résztvevők nagy aktivitással kapcsolódtak be a műhelyfoglalkozások munkájába.

A műhely sorozat vezetői, moderátorai a terveknek megfelelően Heislerné Dobos Éva és dr. Hazai Istvánné volt.

 

Kiégést megelőző tréning

(gyermekvédelmi szakemberek és hívatásos nevelőszülők részére)

 

A meghirdetett képzésre 20 kolléga jelentkezett Budapestről, Mónosbélről, alsóbélatelepi és boglári gyermekotthonokból, valamint Pécsről.A tréning helyszíne a balatonboglári gyermekotthon, időpontja 2013. április volt.

A tréning során a résztvevők megismerték a burn- out szindróma fogalmát, a munkával kapcsolatos tényezőket, az egyéni veszélyeztető alkati és életútbeli választásokat, s ezeket saját élményeiken keresztül beazonosíthatták. Tréningfeladatokon keresztül dolgozták fel a megelőzés különböző módozatait, az egyéni és a munkahelyi megelőzés lehetőségeit.

Drogprevenciós előadássorozat

 A három alkalmas előadássorozat célja az volt, hogy a kollégák megismerkedjenek az egészségkárosító magatartásokkal – ezen belül a dohányzással, alkoholhasználattal, bővüljenek a kábítószerekkel kapcsolatos ismereteik

Az előadássorozat témái:

  • A drogszcéna változásai, időszerű kérdések: (Jogszabályi változások, Dizájner drogok, új jelenségek)
  • Mindennapos, ártalmatlan szenvedélyeink”- Viselkedéses függőségek (televízió, számítógép,internet, játék, szex, munka stb.)
  • A Kronodrog interaktív egészségfejlesztő és drog-prevenciós program
  • Egészségmagatartás és szenvedélyek a kutatások tükrében.
  • Hová fordulhatok segítségért?- Tájékoztató a Drogprevenciós Alapítvány programjairól

Az előadások levezetését a Drogprevenciós Alapítvány meghívott szakemberei, munkatársai végezték.